Armijas zoss cepējs izvēlēts neskaidri

© Kaprālis Ritvars Rūda, www.mil.lv

Publiska izrādīšanās – tāds ir Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāja vietnieka Jura Dobeļa viedoklis par Mārtiņdienas mielastu Afganistānā dienošajiem karavīriem. Aizsardzības ministrija apmēram 8000 lielo tēriņu pamato tikai ar tirgus izpēti.

"Latvijas armijas 90. gadadienā gribējām mūsu karavīriem, kuri dien starptautiskajā operācijā Afganistānā, sagādāt svētkus – īpašu svētku mielastu. Uzskatu, ka mūsu karavīri ar savu pašaizliedzīgo dienestu ir to pelnījuši," norāda aizsardzības ministrs Imants Lieģis. Maizi ar kaņepju sviestu, bietēs mazsālītu lasi ar lazdu riekstiem un skābu krējumu, ceptu Rušona Martineli sieru ar baltajām pupām un salviju, svētku zosi viršu medus glazūrā, tradicionālo rupjmaizes kārtojumu un Ozolnieku lauku tēju bija sarūpējis restorāns Vincents, respektīvi, Mārtiņš Rītiņš un viņa komanda. Aizsardzības ministrijai (AM) tas izmaksāja 2000 latu par pārtikas iegādi, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem – 5700 latu ceļa izdevumiem un piecu cilvēku personāla uzturēšanai. Daļu pārtikas bija ziedojuši Latvijas zemnieki, bet Vincents par saviem līdzekļiem nodrošināja tās nogādāšanu no Rīgas līdz Oslo, kā arī ar ieceļošanu Afganistānā saistītās formalitātes.

Neatkarīgā vēlējās noskaidrot, kā notika svētku pusdienu rīkotāja izvēle un kurš bija to iniciators. AM atbildē skaidrots, ka iepirkuma procedūra veikta, balstoties uz tirgus izpēti. Kā ironizē ekonomikas žurnālists Arnis Kluinis, tādu pašu rezultātu varēja panākt, veicot ievērojamāko astrologu vai sabiedriskās domas aptauju, kuram cept zosi. Iepirkumu uzraudzības birojā Neatkarīgajai paskaidroja, ka saskaņā ar jaunajiem grozījumiem iepirkums nav jāveic, ja līgumcena precēm nepārsniedz 3000 latu. Taču būtiski zināt, vai konkrētais iepirkums tika izsludināts kopumā vai atsevišķi par pārtiku un transportu, kā arī vai tas notika pirms 1. novembra. Tad informācija bija jāpublicē mājaslapā (Ministru kabineta noteikumi nr. 762) pirms iepirkuma veikšanas.

Ar aizsardzības ministra padomnieci korupcijas novēršanas jautājumos Rasmu Kārkliņu diemžēl sazināties neizdevās, lai noskaidrotu, vai iepirkuma process bijis pietiekami caurspīdīgs. Savukārt aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis nenoliedz, ka I. Lieģis un M. Rītiņš varētu būt sen pazīstami, bet "šajā gadījumā tam nav nozīmes. Viņam no šā brauciena nav mantiska labuma". Atlīdzību M. Rītiņš par svētku mielasta sagatavošanu no AM un NBS nav saņēmis. A. Rikveilis arī uzskata, ka nepilni 8000 latu nav liels tēriņš, jo runa ir par valsts svētkiem un armijas 90. jubileju. Līdzīgi domā politiķis Atis Lejiņš: "Ar konkursiem paliekam galīgi slimi! Rītiņš ir visslavenākais pavārs Baltijas valstīs, un karavīri jutās pagodināti, ka viņš atbrauca." Cits viedoklis ir J. Dobelim, kurš norāda uz valsts finanšu tēriņiem, tāpēc cilvēkiem ir tiesības zināt, kurš, kam un kāpēc naudu tērē. "Vajadzēja korekti izskaidrot, pamatot, kāpēc tieši šis cilvēks [uzvarēja konkursā]. Tagad uz to skatos kā uz amizantu izrādīšanos," saka politiķis.

Svarīgākais