Viņķele izsaka nožēlu par pensionāru aizvainošanu

Nekad neesmu apšaubījusi vecākās paaudzes ieguldījumu Latvijas valsts tautsaimniecības attīstībā, atbildot uz Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) demisijas pieprasījumu, saka labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Ministre izsaka nožēlu, ka žurnāla "Playboy" intervijā paustais viedoklis ir aizvainojis daļu vecākās paaudzes pārstāvju, un uzsver, ka Latvijas neatkarības laikā būvētā jaunā pensiju sistēma tika veidota pēc citiem principiem, nekā tas bija Padomju savienībā, tomēr šodienas vecākā gadagājuma cilvēku labklājība ir tieši atkarīga no tā, cik godprātīgi nodokļus maksā šā brīža Latvijas darbspējīgie iedzīvotāji.

"Neapšaubāmi vissmagākie pagājušā gadsimta notikumi - pasaules karš, izsūtīšanas, industrializācija, kolektivizācija un citi notikumi - ir gūlušies uz mūsu vecāku un vecvecāku pleciem un atjaunotās Latvijas pienākums ir nodrošināt šiem cilvēkiem pienācīgas vecumdienas," saka Viņķele.

Vienlaikus viņa uzsver, ka nodokļu ieņēmumu palielinājums budžetā ir vienīgā iespēja palielināt tagadnes pensionāru labklājību. "Latvijas valsts ir uzņēmusies atbildību gan pret šī brīža pensijas vecuma cilvēkiem, gan tiem, kuri tās saņems nākotnē," saka Viņķele un sola turpināt iestāties par pasākumiem, kas stabilizē pensiju sistēmu un vairo nodokļu maksātāju uzticību tai.

LETA jau ziņoja, ka LPF nolēmusi pieprasīt valdības vadītājam Valdim Dombrovskim (V) tūlītēju Viņķeles atstādināšanu no amata. Pretējā gadījumā tā sola organizēt protesta akciju.

LPF priekšsēdētāja Aina Verze skaidroja, kā šāds lēmums pieņemts saistībā ar ministres sniegto interviju žurnālam "Playboy", kurā viņa nekaunīgi ņirgājoties par Latvijas pensionāriem, "cilvēkiem, kas izcīnījuši šīs valsts neatkarību, bet šodien - 21 gadu pēc neatkarības atjaunošanas - dzīvo cilvēkam nepieņemamos apstākļos".

"Ministres izpratne par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem ir jāvērtē kā galēja cinisma un necieņas izpausme pret vecāko paaudzi," uzskata LPF priekšsēdētāja. LPF uzskata, ka šāds cilvēks nedrīkst vadīt ministriju, kurai viens no galvenajiem uzdevumiem ir valsts veco cilvēku jautājumu risināšana, un kategoriski pieprasa tūlītēju ministres demisiju.

Intervijā žurnālam "Playboy" ministre pauž viedokli, ka vairākums pensionāru, kuri nāk vēl no padomju laikiem, "saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās (padomju laikā gan nebija tāda jēdziena kā nodokļu maksāšana) un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši, un tā nemaz nav bijusi tik atšķirīga no šodienas Latvijas".

"Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules, un viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši. Tas ir trakums, jo cilvēkiem to ir ļoti grūti izskaidrot. Viņi nesaprot, ka viņu kapitāls, relatīvi arī darba stāžā un nodokļos nomaksātais, nav konvertējams latos sociālās apdrošināšanas sistēmā atbilstoši tam, kā viņi jūtas. Turklāt tā būs vēl pietiekami ilgus gadus. Es laikam būšu no tā vecuma, kas varēs teikt, ka pensija ir no manām iemaksām," intervijā atzīst Viņķele.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.