Arodbiedrības domā par Saeimas atlaišanu

Šodien Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) sākusi diskusijas ar dalīborganizācijām par Saeimas atlaišanas rosināšanu, aģentūru LETA informēja LBAS pārstāve Sanita Lorence.

LBAS nolēmusi aicināt savas dalīborganizācijas izteikt viedokli par nepieciešamību atlaist Saeimu, jo, viņuprāt, valsts vara ir ignorējusi sociālo partneru priekšlikumus. Uz šādu rīcību savienību pamudinājuši arī vadošo valsts amatpersonu pēdējā laika izteikumi un Latvijas Pensionāru federācijas paustās bažas par atbildīgas sociālās politikas likteni Latvijā.

"Latvijā ir nepieciešams radikāli mainīt esošo politiku, lai novērstu sociālo netaisnīgumu un krasi mazinātu nabadzību. Ir nepieciešama plaši izvērsta diskusija, kam ir jānoved pie tautai un Latvijai labvēlīga risinājuma," saka LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns.

Jau ziņots, ka LBAS sāka dialogu ar Saeimu par valsts budžetu, rosinot no 2013.gada 1.janvāra ar iedzīvotāju ienākumu nodokli neapliekamo minimumu paaugstināt līdz vismaz 70 latiem. Pašlaik vispārējais neapliekamais minimums ir 45 lati mēnesī.

Organizācijas arī vēlējās, lai no 1.janvāra atvieglojumi par apgādībā esošām personām tiek palielināti līdz vismaz 90 latiem, bet finansējums veselības aprūpei saskaņā ar valdības rīcības plānu tiktu palielināts par 0,25% no iekšzemes kopprodukta pret 2012.gada finansējumu.

Tāpat LBAS vēlējās, lai pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksu par izglītības programmu īstenošanu nodrošinātu no valsts budžeta, kā arī samazinātu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi darbiniekam 2013.gadā no 11% uz 9%.

LBAS arī izteikusi prasību noteikt ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekamo minimumu katram iedzīvotājam tā pamata dzīvesvietā - vismaz 28 kvadrātmetri.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.