Jaunsleinis: Pašvaldībās situācija ir neapskaužama

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde 6.novembrī tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un Saeimas Prezidija pārstāvjiem, lai apspriestu LPS iesūtītos priekšlikumus nākamā gada budžetam, kuri skar pašvaldību finanses.

Sarunu gaitā LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis vērsa uzmanību uz rosinātajiem likuma grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas neparedz sasaisti ar teritoriju, kandidējot pašvaldību vēlēšanās, kas pēc LPS pārstāvju paustā ir absurds priekšlikums, kā arī rosinātie grozījumi Pašvaldību likumā, kur rūpīgi jāizsver pašvaldību deputātu amatu savienošanas kārtība.

Pašvaldību pārstāvji skaidroja un pamatoja pieprasīto līdzekļu nepieciešamību nākamā gada pašvaldību budžetos, informēja par kritisko situāciju ceļu uzturēšanā pašvaldībās un citiem problēmjautājumiem.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis arī šoreiz uzsvēra, "ka pašvaldībās situācija šobrīd ir neapskaužama, jo rodas sajūta, ka valstij pašvaldības nav vajadzīgas, taču jāatceras arī, ka pašvaldības bija tās, kas valdībai solidāri palīdzēja krīzes periodā. 2013.gadā valstij vienai pašai budžetā pieaugums ir plānots 140 milj. latu apmērā, turpretim uz visām 119 Latvijas pašvaldībām budžeta pieaugums plānots tikai 14.milj. latu apmērā."

Arī LPS priekšsēža vietnieks Andris Rāviņš pauda nožēlu, ka šobrīd pašvaldības ir lūdzēja statusā, lai gan vienmēr pašvaldības ir bijušas Saeimas sarunu partneris." Sarunas noritēja konstruktīvā gaisotnē.

Sarunu laikā vienojās par pašvaldību tiesībām aizņemties arī energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem. Kā arī Saeimas pārstāvji solīja meklēt iespējas, kā pašvaldības atbalstīt ar budžetu saistītajos jautājumos. Ar LPS domes pieņemto lēmumu "Par priekšlikumiem 2013.gada valsts budžetam", aicina nākamā gada valsts budžetā noteikt iedzīvotāju ienākuma daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā vai arī kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu pašvaldībām 32 miljonu latu apmērā. Kā arī, grozot nodokļa sadalījumu starp pašvaldībām un valsti, nodrošināt mērķdotācijas visu pirmskolas pedagogu darba samaksai un palielināt mērķdotāciju pašvaldību autoceļiem un ielām par 8 miljoniem latu. Tāpat ar otru vienbalsīgi pieņemto lēmumu LPS dome aicina likumprojektā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam" noteikt, ka trīs gadu laikā vienlaikus ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu pašvaldību daļa šajā nodoklī sasniedz 100%, kā arī noteikt grafiku, kā katru nākamo gadu Valsts autoceļu fonda finansējums pieaug par 10% no plānotajiem ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par naftas produktiem, kamēr tiek sasniegti 80%, pusi no šī pieauguma un no transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa pieauguma, novirzot pašvaldību ielu un ceļu finansējuma pieaugumam.

LPS ir pret nodomu risināt centrālās valdības finanšu problēmas, samazinot pašvaldību daļu valsts kopbudžetā, kā arī LPS turpinās cīnīties par pašvaldību interesēm saistībā ar 2013.gada budžetu.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.