Mazina birokrātiju, lai saņemtu asistenta pakalpojumus skolā

Lai bērns ar invaliditāti saņemtu asistenta pakalpojumus skolā, vecākiem pietiks ar vēršanos konkrētajā mācību iestādē, un skola pati pieprasīs nepieciešamo informāciju no invaliditātes ekspertīzes komisijas.

Neatkarīgā rakstīja, ka bērni ar invaliditāti var saņemt asistenta pakalpojumus skolā, taču saskaņā ar valdības noteikumiem, lai šādu atbalstu no valsts gūtu, ir jākārto dokumenti un jāvēršas vismaz četrās iestādēs. Pēc Neatkarīgās publikācijas Birokrātija var nobiedēt bērnus invalīdus valdības sēdē, vairākām iesaistītajām ministrijām kopīgi spriežot, nolemts, ka četru institūciju vietā būs jāvēršas tikai vienā. Labklājības ministrijā Neatkarīgajai skaidro, ka no šā gada piecus līdz 18 gadus veciem bērniem ir iespēja saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu pārvietošanās atbalstam un pašaprūpes veikšanai izglītības iestādēs. Sākotnēji noteikumos bija minēts, ka vecākiem jāvēršas gan sociālajā dienestā, gan Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK), gan pie ģimenes ārsta un arī skolā, lai nokārtotu jaunā pakalpojuma saņemšanu. Tagad vecākiem tikai skolā jāiesniedz iesniegums par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, vienlaikus norādot, ka bērnam ir sniegts VDEĀVK atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību, jo asistenta pakalpojumu var saņemt tikai bērni, kuriem ir nepieciešama kopšana. Vecāki var skolā vērsties arī tikai ar iesniegumu par pakalpojuma piešķiršanu, tad skola pati pieprasīs no VDEĀVK informāciju.

Lēmumu par pakalpojuma piešķiršanu pieņems mācību iestāde, kurā bērns mācās, jo skola slēgs līgumu ar asistentu un apmaksās to no valsts budžeta. Asistenta palīdzība būs pieejama visa mācību gada laikā. Viņa pienākums gan nebūs palīdzēt bērnam nokļūt līdz skolai. LM gan norāda, ka no 2013. gada 1. janvāra plānots ieviest vēl cita asistenta pakalpojumus – dzīvesvietā –, kuru pienākums būs palīdzēt cilvēkiem ar smagu un ļoti smagu invaliditāti pārvietoties ārpus mājokļa, piemēram, uz skolu. Pagaidām gan nav skaidrs, vai viens bērns būs tiesīgs saņemt divu asistentu palīdzību.

Latvijā

99 procenti pasaules datu tiek pārraidīti, izmantojot globālo zemūdens kabeļu tīklu. Katru dienu, izmantojot kabeļu tīklus, tiek veikti finanšu darījumi aptuveni 10 triljonu dolāru apmērā. Tie ir NATO dati. Kritiskā zemūdens infrastruktūra ietver arī elektriskos kabeļus, kā arī cauruļvadus, pa kuriem piegādā naftu un gāzi. Ņemot vērā kabeļu tīklu milzīgo nozīmīgumu, kā arī citas kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, Krievija plāno sabotāžas un kiberuzbrukumus, kas var izraisīt katastrofālas sekas. Vai Latvija tam visam gatavojas? To skaidro Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.

Svarīgākais