Kriminālpolicijai trūkst darbinieku

Šodien notikušajā konferencē Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis atklāja, ka kriminālpolicijai ir lielas problēmas ar cilvēkresursiem.

Gudermanis noradīja uz vairākām problēmām, kas ikdienā skar kriminālpoliciju. Kā būtiskākais tika minēts resursu trūkums, kas savukārt rada nākamo problēmu - esošo slodzi.

"Valsts policija ir lielākā izmeklēšanas iestāde, kas izmeklē 95% gadījumu. Gadā tiek ierosināti 50 000 kriminālprocesu, savukārt kriminālvajāšanai gadā tiek nodoti 12 500 gadījumi. Un vienam procesam tiek veltītas 6-7 dienas, kas ir par maz, lai to sekmīgi atrisinātu," sacīja Gudermanis.

Pēc Kriminālprocesa likuma (KPL) 6.panta, kas paredz, ka amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesu, ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa sākšanas iemesls un pamats, ir pienākums savas kompetences ietvaros sākt kriminālprocesu un novest to līdz Krimināllikumā paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam. Līdz ar to iepriekš minētie 12 500 gadījumi būtu jāizmeklē ar vienādu prioritāti, kas trūkstošo cilvēkresursu dēļ nav iespējams, norāda Gudermanis.

Kā iespējamais risinājums tiek piedāvāts protokola ieviešana, kas paredzētu tikai KPL noteiktās minimālās prasības, kā arī ārvalstu pieredzes izpēte un sadarbība ar prokuratūru.

Svarīgākais