Šogad par interešu konflikta likuma pārkāpumiem VID sodījis 186 valsts amatpersonas

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šā gada deviņos mēnešos soda naudās saistībā ar interešu konflikta likuma pārkāpumiem sodījis 186 valsts amatpersonas, aģentūru LETA informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Kopumā soda naudās par dažādiem pārkāpumiem saistībā ar valsts amatpersonu deklarāciju aizpildīšanu ir iekasēti 4310 latu.

Visvairāk soda naudas iekasēts par amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā - 3040 latu. Soda nauda ir piemērota 96 amatpersonām, bet pret astoņām lietvedība ir izbeigta, un amatpersonas saņēmušas mutisku aizrādījumu. Par deklarācijas aizpildīšanas kārtības neievērošanu VID deviņos mēnešos soda naudu piemērojis 23 amatpersonām 770 latu apmērā, 23 amatpersonām izteikts aizrādījums, bet pret piecām noilguma dēļ lietvedība ir izbeigta.

Bet par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā soda naudā ir iekasēti 190 lati no astoņām amatpersonām, vēl 11 izteikts mutisks aizrādījums, bet pret divām lietvedība izbeigta.

Savukārt par likumā noteikto valsts amatpersonu sarakstu un to grozījumu neiesniegšanu noteiktā kārtībā, kā arī par nepilnīgu šādu sarakstu iesniegšanu naudas sods ir uzlikts trim amatpersonām par kopumā 200 latiem.

VID mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka naudas sods par pārkāpumiem saistībā ar amatpersonu deklarācijām svārstās no 5 līdz 60 latiem. Turklāt par vienu un to pašu pārkāpumu piemērotas dažādas soda naudas. Piemēram, par deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā piemērota gan 10, gan arī 20 latu soda nauda. Bet 60 latu soda nauda piemērota par vairākiem pārkāpumiem, kas izdarīti vienlaikus, - par amatpersonas deklarācijas aizpildīšanas kārtības neievērošanu, par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, nenorādot informāciju par veiktajiem darījumiem un savām parādsaistībām.