Salaspilī maksās ar čudikiem

© Publicitātes foto

Salaspilī šodien pirmajās Kaimiņu svinībās apgrozībā tiks laista biedrības "Nākotnes Salaspils" izdotā pagaidu nauda - čudiki, aģentūru LETA informēja biedrībā.

Atšķirībā no Ventspils ventiem, kas darbojas kā atlaižu kuponi pilsētas tūrisma pakalpojumiem, Salaspilī sava nauda tiek ieviesta labdarības tradīciju iedibināšanai un novada iedzīvotāju iniciatīvu atbalstam. Čudikus varēs iegūt, ziedojot latus, iesaistoties noteiktās labdarības aktivitātēs vai līdzdarbojoties konkrētu ideju un projektu realizēšanā. Savukārt ar saņemtajiem čudikiem varēs noteikt, kuru tieši no piedāvātajām iedzīvotāju iniciatīvām un projektiem atbalstīt, kā arī biedrības "Nākotnes Salaspils" organizētajos un atbalstītajos pasākumos norēķināties par atsevišķām, ierobežotā skaitā piedāvātām, unikālām precēm un pakalpojumiem, kurus nevarēs saņemt, maksājot ar tradicionālo naudu - latiem.

Kā norāda biedrība, tāpat kā savulaik "repšiki" jeb Latvijas rubļi, arī čudiki ir pagaidu nauda. Turklāt patlaban ir izdota čudiku 0,99 versijas eksperimentālā partija, lai "Nākotnes Salaspils" naudas dzīvotspēju pārbaudītu praksē pirmajās Kaimiņu svinībās Salaspilī, uzklausītu iedzīvotāju idejas par to, kā tieši "Nākotnes Salaspils" naudu būtu jānodēvē, kādiem objektiem vai personām ir jābūt attēlotam uz "Nākotnes Salaspils" naudaszīmēm un kādus papildu "Nākotnes Salaspils" naudas izmantošanas veidus ar laiku varētu ieviest.

Uzklausīti tikšot visi Salaspils novada iedzīvotāju ieteikumi, taču balsot par labākajiem varēs vien personas, kuras būs nopelnījušas vai iegādājušās čudikus, tādējādi atbalstot kādu no Salaspils novada iedzīvotāju foruma laikā tapušajiem projektiem un idejām.

Čudiku eksperimentālajai partijai nav noteikts konkrēts naudas maiņas kurss, taču paredzams, ka, izdodot "Nākotnes Salaspils" pirmo versiju, viena čudika vērtība būs 88 santīmi jeb tieši tik, cik pavasarī biedrības organizētās talkas laikā tika uziets, tīrot upīti.

Kaimiņu svinības notiks Līvzemes ielā 22c no plkst.13 līdz 21, un to gaitā paredzēts krāmu tirdziņš, radošās darbnīcas, ķirbju māksla, kaimiņu saliedēšanas aktivitātes, mazpilsētas golfs, atrakcijas bērniem, spēles, kā arī grils, uz kura varēs cept līdzpaņemtās desiņas. Vakara izskaņā, kad satumsīs, notiks ķirbju iededzināšana un brīvdabas kino.

Biedrība "Nākotnes Salaspils" ir nevalstiska, neatkarīga un sadarbībai atvērta organizācija, kura dibināta ar mērķi pārstāvēt un apvienot dažāda vecuma un interešu grupu Salaspils novada iedzīvotājus, nodarboties ar iedzīvotāju izglītošanu, sabiedriskās domas veidošanu, priekšlikumu izstrādi Salaspils novada domei, aktīvu biedru iesaistīšanu novada kultūras un citos pasākumos un to organizēšanu, kā arī ar labdarības veicināšanu. "Nākotnes Salaspils" ir arī oficiālais projekta "Paēdušai Latvijai" partneris Salaspils novadā.

"Nākotnes Salaspils" misija ir veicināt novada iedzīvotāju sadarbību, lai Salaspils kļūtu par vietu, ar kuru iedzīvotāji lepotos, ar kuru labprāt sevi identificētu, un kuras labiekārtošanai un attīstībai labprāt ziedotu savas zināšanas, laiku un citus resursus. Lai to panāktu, biedrība "Nākotnes Salaspils" organizē talkas, uzsākusi Kaimiņu dienu tradīcijas iedibināšanu Salaspils novadā un ir iniciators Salaspils novada iedzīvotāju foruma organizēšanai, kas ir pirmais solis, lai radītu efektīvu mehānismu starp dažādām sabiedrības grupām un sektoriem - pašvaldību, uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām, neformālām iedzīvotāju apvienībām un ikvienu, kurš ir gatavs līdzdarboties vietējās attīstības plānošanā un plānotā īstenošanā.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais