Elektroenerģijas avārijas atslēgumi ir aptuveni 2000 mājsaimniecībām

Patlaban vētras lauzto koku izraisītie bojājumi ir aptuveni 2000 klientu objektos, no kuriem aptuveni 900 – Piejūras elektrolīnijā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja AS "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

"Mazinoties vētras spēkam, šobrīd intensīvi turpinās avārijas atslēgumu novēršana – laikā, kad vētra pieņēmās spēkā Vidzemē un Rīgas jūras līča piekrastē, paralēli tika novērsta lielākā daļa bojājumu Kurzemē," skaidroja Bidere.

Darbu turpinot 90 brigādēm, un, mazinoties ekstremālo laika apstākļu ietekmei uz elektroapgādi, strauji pieaudzis novērsto elektroapgādes bojājumu skaits. Spēcīgās vētras izraisītie atslēgumi novērsti Aizkrauklē, Ogrē, kā arī lielākā daļa no elektrolīniju Cēsis-Piebalga, Jugla-Sigulda, Limbaži-Aloja, Piejūras bojājumiem, informēja Bidere.

Šorīt stiprā vēja dēļ elektroenerģijas avārijas atslēgumi bija aptuveni 3500 mājsaimniecībām Latvijā.

Jau ziņots, ka spēcīgās vēja brāzmas no rīta pieņemās spēkā centrālajos reģionos, laužot kokus, kas iekaras elektrolīnijās un rada avārijas elektroatslēgumus.

Avārijas atslēgumi reģistrēti atbilstoši vētras virzībai valstī - agri no rīta tie bija Kurzemē - Talsu, Liepājas un Kuldīgas apkaimē -, vēlāk vēja brāzmām pastiprinoties valsts centrālajos rajonos, traucējumi skāruši Tukuma, Rīgas jūras līča, Jūrmalas, Ķekavas, Aizkraukles apkārtni.

"Sadales tīkls" jau agrās rīta stundās sācis bojājumu lokalizēšanu un to novēršanu. Austot gaismai, personāls devies uz avārijas atslēgumu vietām. Kopumā darbam vētras seku novēršanai ir apzināts teju 1000 cilvēku liels personāls - operatīvā izbraukuma, kā arī remonta un celtniecības darbu brigādes. "Sadales tīkla" reģionālie vadītāji sazinās ar vietējām pašvaldībām, ja to objektos, piemēram, ambulancēs, bērnudārzos, skolās, ir elektroapgādes traucējumi.

Sprieguma atjaunošana klientiem notiek prioritārā secībā - vispirms elektroapgādi atjauno stratēģiski svarīgiem objektiem, piemēram, ambulancēm, zemnieku saimniecībām, bērnudārziem, skolām, ražošanas objektiem, kā arī tajās līnijās, kurās ir pieslēgti daudzi lietotāji, informēja Bidere.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.