Saeima kritizē Latvijas Pašvaldību savienību

Saeimas frakciju pārstāvji šodien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes ārkārtas sēdē kritizēja organizāciju, ka tā tikai aptuveni 23 stundas pirms noslēdzas termiņš priekšlikumu iesniegšanai 2013.gada valsts budžeta projektam otrajā lasījumā iesniegusi savus priekšlikumus, kuros prasa ievērojami palielināt finansējumu pašvaldībām, vienlaikus nepiedāvājot risinājumus, kur šos līdzekļus ņemt.

LPS vadītājs Andris Jaunsleinis aģentūrai LETA savukārt uzsvēra, ka pašvaldību vadītāju šodien atbalstītie priekšlikumi nav nekas jauns vai negaidīts - pašvaldības tikai atkārtoti uzsvērušas priekšlikumus, par kuriem iepriekš domstarpību protokolā starp valdību un pašvaldībām vienošanās nav tikušas panāktas.

Kā ziņots, Latvijas Pašvaldību savienības domes ārkārtas sēdē šodien nolemts prasīt valdībai 2013.gada valsts budžetā paredzēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdali 85% apmērā pašvaldībām vai arī kompensēt pašvaldībām 63 miljonus latu. Savukārt vidēja termiņa budžetā 2013. līdz 2015.gadam LPS prasa palielināt finansējumu pašvaldību ielu un ceļu remontiem.

Uzklausot LPS pretenzijas, "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas vadītājs Sergejs Dolgopolovs pārmeta, ka šai sarunai bija jānotiek tad, kad budžeta projekts tika iesniegts Saeimai. "Ņemot vērā, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajā lasījumā ir rīt, pēc 23 stundām, lai cik labas domas mēs atbalstīsim šodien, tehniski to visu formulēt, uzlikt uz papīra un iesniegt ir liela problēma," sacīja Dolgopoovs.

Vienlaikus SC frakcijas vadītājs uzsvēra, ka, runājot par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem, jārunā arī par valsts pārvaldes struktūras uzlabošanu un reformēšanu, jo pašvaldības funkcijas bieži sakrīt ar valsts pārvaldes funkcijām, un tikai atteikšanās no dublēšanās dos zināmu budžeta ekonomiju gan pašvaldībām, gan valstij.

Vērtējot prasību saturu, Dolgopolovs norādīja, ka SC deputāti vienīgie nav atbalstījuši budžetu pirmajā lasījumā, jo uzskata, ka tā izdevumu daļa nav sabalansēta un taisnīga, savukārt likumu pakete, kas pievienota budžeta projektam, nesniedz skaidras atbildes par resursiem budžeta papildināšanai.

"SC priekšlikumi, ko gatavojam iesniegšanai Budžeta komisijā pēc pirmā lasījuma, lielā mērā saskan ar to, ko piedāvā LPS, bet, risinot samilzušas problēmas, jābūt ne tikai labajai gribai, bet arī finansējumam. Vājā puse šajā lēmumprojektā - nav atzīmēts, kā un uz kāda rēķina būtu jāveic šī pārdale, jo ir formulēts mērķis, bet nav formulēts mehānisms, kā to sasniegt. Būtu labi, ja labas domas rastos savlaicīgi," sacīja deputāts.

Arī "Vienotības" deputāte Lolita Čigāne norādīja, ka jautājumus par iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārraudzību frakcijā būtu daudz vieglāk izrunāt, ja sarunas būtu uzsāktas, piemēram, pirms mēneša.

"Attiecībā uz šā gada budžetu ir ļoti nepareizi runāt tādās kategorijās kā "mēs” un "viņi”. Pašvaldības ir daļa no valsts. Ja organismā kāds būtisks orgāns ir slims, tas kopumā nevar būt vesels, tāpēc mums visiem kopā ir jāstrādā uz to, lai uzņēmējdarbība attīstītos ilgtspējīgā un sabalansētā veidā, lai kopējie ienākumi būtu lielāki un mēs varētu nosegt savas tūlītējās vajadzības. Daudz kas no 2013.gada budžeta, protams, mūs neapmierina, bet tas ir normāls stāvoklis. Mums ir jāatceras, ka daudz kas šajā budžetā nāks par labu pašvaldībām – ir pieaugums skolotāju algām, iekšlietu sistēmas darbinieku algām, demogrāfijas pasākumi," sacīja Čigāne.

Deputāte uzskata, ka gan Saeimai, gan valdībai, gan pašvaldībām, ir jādiskutē, kā turpmāk tiks organizēts pašvaldību darbs - vai saglabāt plānošanas reģionus, kā decentralizēt valsts pārvaldi, kādas funkcijas nodot pašvaldībām un vai esošais pašvaldību plānojums ir pietiekams un optimāls, un veicina attīstību visās Latvijas vietās.

Līdzīgu viedokli pauda arī Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK priekšstāvis Imants Parādnieks. "Katras sarunas ir vajadzīgas un vērtīgas, lai panāktu savstarpēju vienošanos, bet tajā brīdī, kad rokas ir paspiestas, patīk vai nepatīk – mums tās ir jāpilda. Šajā brīdī visas sarunas, kas bijušas līdz vienošanās protokola parakstīšanās ar visiem argumentiem, priekšlikumiem, pārliecināšanu, bija jānotiek līdz tam, bet tagad izpildīsim tās saistības, kuras esam uzņēmušies," sacīja deputāts.

Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs deputātiem jautāja, vai Saeimā 5.oktobrī tiešām nav saņemta vairāku pašvaldību vadītāju un deputātu parakstīta vēstule ar līdzīgiem priekšlikumiem. Vienīgi Parādnieks atzina, ka vēstule frakcijā ir tikusi saņemta.

Jaunsleinis LPS aktivitātes skaidroja ar to, ka šodien domes sēdē atbalstītie priekšlikumi nav izdomāti no jauna - diskusijas par tiem noritējušas jau ilgu laiku, taču domstarpību protokolā ar valdību vienošanās nav panāktas.

LPS vadītājs uzsvēra - lai vairotu drosmi deputātos, pašvaldību vadītāji plāno piedalīties valdības sēdē 15.novembrī, kad valsts budžets 2013.gadam tiks skatīts otrajā lasījumā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.