Valsts pārvaldē ieviesīs talantu vadību

Valsts kanceleja ir pabeigusi darbu pie valsts pārvaldes cilvēkresursu koncepcijas, paredzot centralizētu profesionālo atlasi, talantu vadību un karjeras attīstības sistēmu.

Koncepcijā kā vīzija ir noteikta maza un efektīva valsts pārvalde, kas darbojas kā vienots darba devējs un nodrošina uz rezultātu orientētu valsts pārvaldību.

Mērķis ir panākt, lai valsts pārvaldē būtu nodarbināti profesionāli un motivēti cilvēki. Tāpat valsts pārvaldē ir vēlme panākt efektīvu cilvēkresursu pārvaldību, kas balstās uz vienotiem personālatlases procesiem, proti, ir ieviesti vienoti atlases, novērtēšanas, attīstīšanas un darba samaksas kritēriji. Tāpat ar koncepcijas īstenošanu Valsts kanceleja cer panākt, ka valsts pārvaldē tiek veicināta informācijas tehnoloģiju izmantošana.

Valsts kanceleja ir piedāvājusi vairākus rīcības virzienus, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Piemēram, valsts pārvaldē ir jāpilnveido nodarbināto tiesiskās attiecības, īstenojot ideju par valsts pārvaldi kā vienotu darba devēju, ir jāpilnveido darba samaksas, sociālo garantiju un motivācijas sistēma. Tāpat ir jāstiprina valsts pārvaldes iekšējā kultūra un jāpaaugstina tās tēls, ir jāizveido cilvēkresursu vadības informācijas tehnoloģiju sistēma un jāievieš cilvēkresursu vadības institucionālais modelis.

Koncepcijā ir piedāvāti divi varianti - koncepciju attiecināt gan uz valsts, gan pašvaldību iestādēm, vai arī tikai uz valsts iestādēm. Valsts kanceleja gan rosina to attiecināt tikai uz valsts iestāžu darbiniekiem, jo pašvaldībās personāla pārvaldību nosaka rekomendāciju formā. Tomēr pakāpeniski ir jāizvērtē iespēja izveidot vienotu valsts un pašvaldību dienestu.

Koncepcijā arī rosināts saglabāt esošo situāciju, proti, nodalīt cilvēkresursu attīstības politiku un valsts sektora darba samaksu.

Kā politikas ieviešanas variants tiek piedāvāta cilvēkresursu attīstības politikas ieviešanas funkcijas stiprināšana Valsts kancelejā, iekļaujot centralizētu profesionālo atlasi, rotācijas un karjeras attīstības sistēmu, talantu vadību, metodisko vadību.

Šo koncepciju rīt, 25.oktobrī, paredzēts izskatīt Valsts sekretāru sanāksmē.

Jau ziņots, ka Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane ir pārliecināta, kas bez nopietnām pārmaiņām valsts pārvaldes cilvēkresursu politikā Latvijā nonāks līdz "studentu" pārvaldei un uzlabojumu nebūs. Viņa piedāvā vispirms mainīt valsts pārvaldes darbības kultūru un filozofiju no klientam nedraudzīgas, birokrātiskas, "burtu kalpa" pieejas uz attieksmi, kas ir orientēta uz klientu.

Tāpat viņa rosina ieviest darba laika uzskaiti, modernizēt valsts pārvaldes darbinieku novērtēšanas sistēmu un ir pārliecināta, ka jāprasa rezultāts konkrēta mērķa sasniegšanā. Bet personāla atlases jomā nepieciešams ieviest atklāta konkursa principu visiem valsts pārvaldes amatiem, jo līdz šim atklātu konkursu izsludināšana attiecās tikai ierēdņiem, kas ir tikai 7% no visiem valsts pārvaldē strādājošajiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.