Vislielāko "māmiņalgu" Latvijā saņēmusi kāda sieviete ar ļoti augstiem ienākumiem

Sociālo iemaksu griesti Latvijā ir atcelti kopš 2009. gada. 2008. gada vasarā šādu lēmumu Saeima pieņēma ar nodomu gūt iespējami vairāk līdzekļi sociālajā budžetā.

Sociālo iemaksu griesti nozīmē, ka neatkarīgi no tā, kādu algu cilvēks saņem, sociālās iemaksas viņš veic tikai līdz šiem griestiem un gadījumā, ja viņam jāsaņem pabalsts, tas tiek aprēķināts no veiktajām sociālajām iemaksām. Pēdējo gadu laikā vairākkārt aktualizējies jautājums, vai sociālo iemaksu griesti būtu atjaunojami, lai neļautu atsevišķām personām saņemt milzīgus, vairākos tūkstošos latu mērāmus pabalstus.

Labklājības ministrija (LM) vēl šovasar iesniegusi priekšlikumu par iemaksu griestu atjaunošanu no 2013. gada. Jautājums valdībā izskatīts jūlijā, bet akceptēts netika, apliecina LM speciāliste Marika Kupče. Tajā pašā laikā LM aprēķinājusi, ja šādi griesti tiktu noteikti no nākamā gada, tas sociālajam budžetam nestu zaudējumus vairāk nekā 28 miljonus latu. Tiesa, nozares vadībai bijuši dažādi viedokļi par sociālo iemaksu un arī pabalstu griestu pamatotību.

Līdz pat krīzes sākumam Latvijā bija noteikti sociālo iemaksu griesti jeb maksimālā summa, no kuras jāveic sociālās iemaksas. Pēdējoreiz tas tika noteikts 2008. gadam un bija 29 600 latu gadā – maksimālā summa, no kuras vajadzēja maksāt sociālās iemaksas. Pašlaik darba ņēmēji veic sociālās iemaksas no visas algas, arī tad, ja tā sasniedz vairākus tūkstošus latu mēnesī. Tas ļauj šiem cilvēkiem saņemt atbilstošu pabalstu, piemēram, bērna kopšanas gadījumā, tiesa, ar ierobežojumiem. Likums paredz, ka sociālās apdrošināšanas iemaksu griesti ir atcelti līdz 2013. gada 31. decembrim.

Sociālo iemaksu griestu neesamība ļauj saņemt tādus pabalstus, kuri sasniedz pat vairāk nekā 10 000 latu mēnesī, tomēr tikai tāpēc, ka personas ir veikušas iemaksas vēl par daudz lielāku summu mēnesī. Publiski parādās informācija, kas raisa sašutumu – kāds vecāku pabalstā saņēmis 11 000 latu mēnesī, taču Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati rāda, ka pašlaik tik lielu pabalstu neviens nesaņem.

Mazulis, par kuru ticis saņemts lielais pabalsts, dzimis 2010. gada rudenī, vēl līdz pabalstu ierobežošanai (lai gan likums pieņemts 2009. gadā, attiecībā pret vecāku pabalstiem pastāvēja «saudzējošais režīms» – atsevišķas normas stājās spēkā vēlāk). Pabalstu saņēma sieviete (ne vīrietis, kā minēts publiski), un šai personai laikā līdz 2009. gadam tika piemēroti sociālo iemaksu griesti, ko vēlāk atcēla. Personai regulāri bijusi liela alga, tas nozīmē, ka nodokļi ilgus gadus maksāti no augstiem ienākumiem. Kā stāsta VSAA speciāliste Edīte Olupe, pašlaik (augusta dati) virs 1000 latiem vecāku pabalstu saņem 76 cilvēki jeb 0,7 procenti no visiem vecāku pabalstu saņēmējiem. «Ja salīdzinām ar 2011. gada februāri, kad pabalstu virs 1726 latiem saņēma 106 cilvēki, tad tagad tādi ir tikai 10 cilvēki – astoņas sievietes un divi vīrieši,» saka E. Olupe.

Ieviešot pabalstu ierobežojumus (mēnesī pabalsts nedrīkst pārsniegt 350 latus plus 50% no atlikušās summas, no nākamā gada – 700 latus), tomēr netika noteikti pabalstu griesti – tas ir, summa, ko pabalsts nedrīkst pārsniegt. Neatkarīgā vairākkārt rakstījusi, ka patiesu griestu, piemēram, kā Igaunijā (1500 latu), pabalstiem Latvijā nav. Virs 350 latiem atlikusī summa atkarībā no algas var būt mērāma tūkstošos. Tiesa, kā liecina VSAA dati, vecāku, kuri saņem tādus pabalstus, ir ļoti maz.

LM, piedāvājot noteikt sociālo iemaksu griestus no 2013. gada – 30 400 latu gadā, norādīja, ka sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālais apmērs būs galvenais nosacījums, kas ierobežos saņemt sociālās apdrošināšanas pabalstus nepamatoti augstos apmēros. Sociāli apdrošināto personu skaits, kurām iemaksu objektu summa 2011. gadā pārsniedza 30 400 latus, bija 4287 jeb 0,4 procenti no apdrošināto skaita, savukārt vidējais iemaksu objekts gadā šīm personām bija 49 352 lati. Tā LM aprēķinājusi, ka sociālo iemaksu samazinājums gadā – 28,5 miljoni latu.

***

UZZIŅAI

Sociālo iemaksu griesti

Pēdējoreiz noteikti 2008. gadā 29 600 latu

No 2009. līdz 2013. gadam atcelti

Vecāku pabalsti

2012. gada augustā vecāku pabalstu virs 1000 latiem saņem 76 cilvēki jeb 0,7% procenti no visiem vecāku pabalstu saņēmējiem, no tiem virs 1500 latiem pabalsts ir 18 cilvēkiem

Avots: VSAA, LM

Svarīgākais