Koalīcija vienojas par 14 miljonu latu piešķiršanu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai

Koalīcija pārstāvji šodien parakstīja vienošanos par papildu naudas piešķiršanu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, kas paredz, ka kopējās izmaksas papildus Ministru kabineta apstiprinātajam 2013.gada valsts budžeta projektam būs 14 miljoni latu.

Politiķis skaidroja, ka šo summu veido ne tikai vienošanās tekstā atšifrētās naudas summas, bet tajā iekļauti arī visu minēto pasākumu aptuvenās kopējās izmaksas.

Vienošanās tekstā atsevišķām sadaļām ir atšifrēts izdevumu apjoms, bet dažām sadaļām iespējamā finansējuma summa nav minēta. Dažām no jomām naudu paredzēts piešķirt Saeimā pašlaik skatītajā 2013.gada budžeta projektā, bet daļai no pasākumiem līdzekļi varētu tikt piešķirti vai nu patlaban skatītajā budžeta projektā, vai arī budžeta grozījumos nākamgad.

Saeimas deputāte Daina Kazāka (RP) aģentūrai pieļāva, ka kopējie izdevumi, kuri tiks piešķirti, gan apstiprinot 2013.gada budžetu, gan pieņemot iespējamos 2013.gadā budžeta grozījumus, varētu veidot apmēram 14 miljonus latu.

Deputāte skaidroja, ka pagaidām 2013.gada budžeta projektā, kurš novembrī tiks skatīts parlamentā, demogrāfijai papildus paredzēts piešķirt apmēram 11,2 miljonus, taču šī summa varētu pieaugt. Dažādiem pasākumiem, lai atbalstītu vecākus, kuru ģimenēs aug bērni līdz pusotra gada vecumam, papildus vajadzēs astoņus miljonus latu.

Plāns paredz, ka no 2013.gada 1.janvāra no pašreizējiem 50 līdz 100 latiem tiks paaugstināts minimālais bērnu kopšanas pabalsts gan sociāli neapdrošinātām, gan apdrošinātām personām par bērniem līdz gada vecumam. Pašlaik sociāli apdrošinātām personām minimālais vecāku pabalsts ir lielāks nekā neapdrošinātām personām.

Bērna kopšanas pabalsta apmērs bērniem vecumā no gada līdz pusotram no pašreizējiem 30 latiem tiks paaugstināts līdz 100 latiem. Šis pabalsts pilnā 100 latu apmērā tiks izmaksāts arī gadījumos, ja saņēmējs gūs ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona.

Vismaz līdz 2013.gada 31.decembrim tiks saglabāts pašreizējais bērna kopšanas pabalsta apmērs 30 lati bērniem no pusotra gada līdz divu gadu vecumam. Šī pabalsta izmaksas turpināšana vai pārtraukšana tiks vērtēta 2013.gadā, izvērtējot tiesiskās paļāvības principu un nepieciešamību piedāvāt kādu alternatīvu vecākiem, kuri nevēlas palaist bērnu pirmskolas izglītības iestādē pirms bērna divu gadu vecuma.

Savukārt valsts papildu atbalsta finansējums pirmskolas izglītības iestādēm veidos aptuveni 3,2 miljonus latu, ja iecerētais pasākums tiks uzsākts no 1.septembra.

Varbūtējais atbalsts mācību līdzekļu iegādei veidos 1,035 miljonus latu, taču tas tiks atbalstīts, "ja ir pieejams papildu finansējums, neatņemot finansējumu paredzētajam algu palielinājumam pedagogiem, ārstiem u.c., vai noteikti iekļaut prioritāri atbalstāmo pasākumu sarakstā uz budžeta grozījumiem".

Kazāka skaidroja, ka tāpēc RP pārstāvji pašlaik strādā pie tā, lai atrastu finanšu avotus, no kuriem demogrāfijai atvēlētos līdzekļus palielināt. Politiskais spēks tostarp mēģinās panākt, lai minētie 1,035 miljoni latu tiktu iekļauti 2013.gada budžeta projektā un lai līdz to piešķiršanai nebūtu jāgaida budžeta grozījumi.

Savukārt Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane aģentūrai LETA norādīja, ka par konkrētām naudas summām, kas tiks papildus iekļautas 2013.gada budžeta projektā, vēl nav iespējams runāt, jo Finanšu ministrija veic aprēķinus.

Koalīcijas atbalstītā vienošanās arī paredz, ka no 2013.gada atvieglojums par apgādībā esošu personu tiek paaugstināts par 10 latiem, kā tas jau ir plānots sākotnējā budžeta projektā.

Finanšu ministrijai arī būs jāizšķiras, kuru no diviem atbalsta pasākumiem papildus ieviest ar 2013.gadu. Viens no variantiem paredz palielināt attaisnoto izdevumu par izglītību un veselības aprūpes pakalpojumiem summu no šobrīd noteiktajiem 150 latiem gadā uz summu, kas kompensē vēl desmit latu atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu, ietverot arī izdevumus par bērnu interešu izglītību.

Otrs variants paredz no 2013.gada nodrošināt papildus brīvpusdienas vēl vismaz vienai klasei vai, ieviešot vēlāk, - divām klasēm.

Koalīcijas partneri ir arī konceptuāli vienojušies par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumiem daudzbērnu ģimenēm, taču nav nosaukuši konkrētas summas.

Saistībā ar minēto astoņu miljonu latu piešķiršanu vienošanās tekstā ir norādīts, ka netiek īstenots budžeta projektā paredzētais valsts atbalsts bērna pieskatīšanas pakalpojumiem 3,8 miljonu latu apmērā.

Darba grupa arī vienojās izvērtēt esošo vecāku pabalstu sistēmu ar mērķi no 2014.gada 1.janvāra īstenot vairākus vecāku pabalsta finansēšanas un piešķiršanas nosacījumus. Šajā laikā plānots vērtēt vecāku pabalsta izmaksas perioda pagarināšanu līdz bērna pusotra gada vecumam. Tāpat tiks vērtēts, vai sociāli apdrošinātām personām uz iemaksām balstīts pabalsts tiks finansēta no valsts budžeta, bet starpība starp aprēķināto pabalsta apmēru un bāzes pabalstu tiks finansēta no sociālas apdrošināšanas budžeta.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA šodien apliecināja, ka nacionālā apvienība pēc vienošanās panākšanas balsos par valsts budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.

VL-TB/LNNK sākotnēji aicināja nākamā gada budžetā papildus iekļaut 31,6 miljonus latu, bet vēlāk cipari tika mainīti, ņemot vērā budžeta projektā jau iekļautos izdevumus, kā arī precizētos aprēķinus. Partija uzsvēra, ka nav atkāpusies ne no viena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču precizējusi summas, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres, kurām budžetā jau ir paredzēti līdzekļi, un aizstāt ar savējām.

VL-TB/LNNK iepriekš uzsvēra, ka turpina uzstāt uz lielāku atbalstu demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamā gada valsts budžetā un, nesaņemot šo atbalstu, apvienība nevarēšot balsot par 2013.gada budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.

 

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais