Zinātniskos institūtus sagaida nopietna izvērtēšana

Latvijā darbojas 136 zinātniskie institūti, kurus sagaida nopietns starptautisks izvērtējums, lai noteiktu, kuriem piešķirt valsts finansējumu.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis šodien žurnālistiem atzina, ka Latvijas zinātniskie institūti īsti nevar konkurēt ar citu valstu institūtiem par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu saņemšanu. "Tas ir vēl ļoti maigi teikts," sacīja ministrs un piebilda, ka patlaban Latvijā netiek veikti pasākumi, kas būtiski uzlabo zinātnisko darbību Latvijā, kā arī nevar runāt par ilgtspējīgu un stabilu finansējumu, lai uzlabotu zinātnisko institūtu darbību.

Ministrs skaidroja, ka šāds starptautiskais finansējums ir nepieciešams, lai zinātu, kuriem institūtiem piešķirt valsts finansējumu un kuri ir konkurētspējīgi, lai pretendētu uz Eiropas Savienības līdzekļiem.

Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija plāno parakstīt līgumu ar Ziemeļvalstu ministru padomi par starptautiskā izvērtējuma veikšanu. Plānots, ka šo izvērtējumu veiks piecu mēnešu laikā un nākamgad martā tam jābūt sagatavotam.

Paredzēts, ka eksperti veiks izvērtējumu sešās zinātniskās darbības jomās un iepazīsies ar katra institūta veikumu piecos parametros - zinātnes kvalitāte, iespaids uz tautsaimniecību, uz zinātnes attīstību, zinātnes potenciāls, atpazīstamība un reputācija. Katram zinātnes institūtam tiks piešķirts vērtējums no viens līdz pieci, kur viens būs zemākais, bet pieci - augstākais vērtējums.

Pēc tam, kad šis izvērtējums būs noticis un noskaidrots, kuriem institūtiem ir augstākais vērtējums, tiem tad arī piešķirs valsts finansējumu turpmākai darbībai, jo šī ziņojuma rezultāti būs pamats, lai gatavotu priekšlikumus 2014.gada valsts budžetam, skaidroja Ķīlis.

Tāpat šāds izvērtējums varētu būt iemesls, lai paaugstinātu valsts finansējumu zinātnei kopumā. "Pieņemu, ka izdosies pierunāt valdību palielināt finansējumu, jo būs pamats, uz kā to darīt," teica ministrs.

Viņš gan pieļauj, ka daudzi no šiem zinātniskajiem institūtiem varētu saņemt zemu vērtējumu. Uz valsts finansējumu varētu pretendēt zinātniskie institūti, kuri saņēmuši vērtējumu - vismaz trīs balles. "Es esmu nobažījies, ka daudziem būs zemas atzīmes. Šāds vērtējums ir nepieciešams, lai saprastu, kādā līmenī mēs esam," viņš atzina.

Zinātnisko institūtu darbību izvērtēs par laika posmu no 2006.gada janvāra līdz 2011.gada decembrim. Pēdējo reizi šāds izvērtējums veikts 1992.gadā.

Svarīgākais