Krīžu centrs veido pašnāvību novēršanas interneta forumu

© Flickr

Pēc pāris nedēļām darbu sāks forums www.stastiundzivo.lv. Tajā cilvēki varēs dalīties savās problēmās, uzzināt, kā var palīdzēt krīzes situācijā nonākušiem cilvēkiem, un runāt par Latvijas tabu tēmu – pašnāvībām.

Šī būs papildu iespēja cilvēkiem, kurus moka domas par pašnāvību un depresija. Diemžēl mūsu valsts ilgstoši atrodas pirmajā piecniekā starp valstīm, kurās ir vislielākais pašnāvību skaits.

Šonedēļ Latvijā uzturas foruma www.thelivingmemoir.com dibinātājs Neitans Stodžhils. Latvijas forums būs šī ASV veidotā foruma analogs. Neitanam ir 23 gadi, viņš ir absolvējis Misūri Zinātņu un tehnoloģiju universitāti, kur ieguva bakalaura grādu kodoltehnoloģijās. Kad jaunieša tuvs draugs izdarīja pašnāvību, viņš nolēma izveidot pašnāvību novēršanas forumu. No Latvijas tajā piedalās vairāk nekā 100 cilvēku, bet daudziem citiem, kuri arī vēlētos iesaistīties sarunās, barjera ir angļu valoda.

Krīžu un konsultāciju centra Skalbes krīžu telefons ir vienīgais Latvijā, kas sniedz psiholoģisku atbalstu pieaugušajiem krīzes situācijās visu diennakti. Tāpēc foruma veidošana šķita loģiska un nepieciešama, saka krīžu centra pārstāve psiholoģe Marija Ābeltiņa. Viņa uzsver, ka ir nepieciešams runāt par pašnāvībām, jo šī diemžēl ir viena no tabu tēmām. Krīžu centra speciālisti vēlas izglītot un atbalstīt cilvēkus, jo daudzi nezina, kā sarunāties ne tikai ar suicīda domu pārņemto cilvēku, bet arī ar pašnāvnieka tuviniekiem un draugiem. Nav tiesa, ka runāšana ar cilvēku par viņa pašnāvības domām var mudināt šo nodomu īstenot. Ir jārunā, jo sarunas mazina trauksmes, nemiera un izmisuma sajūtu, cilvēks jūtas uzklausīts un saprasts.

Krīžu centra Skalbes vadītāja Inese Ruka informē, ka šogad deviņos mēnešos krīžu centrā saņemti vairāk nekā 3000 zvanu. Apmēram 500 zvanītāju runājuši par vientulību, bet 400 zvanītāji stāstījuši par pašnāvības domām, par suicīda mēģinājumiem un par saviem plāniem izdarīt pašnāvību. «Par pašnāvību bieži runā cilvēks, kurš jūtas vientuļš un izolēts. Runājot ar viņu, suicīda risku var mazināt par 20 līdz 30 procentiem,» saka I. Ruka. Daudzi baidās no šā vārda, tāpēc ignorē tādas tuvinieku, draugu vai paziņu sarunas. Taču cilvēks, kurš nolēmis sevi nogalināt, šādu lēmumu visbiežāk pieņem tad, kad visi citi risinājumi izmēģināti un izrādījušies nederīgi. Dati liecina, ka aptuveni 80 procentu pašnāvību izdarījušo pirms nāves ir izrādījuši brīdinājuma signālus – izteikuši kādus zīmīgus vārdus, mēģinājuši runāt ar tuviniekiem par savām sāpēm.

Tāpēc foruma veidotāji cer radīt izjūtu, ka problēmās un smagās situācijās cilvēks nav viens, viņam ir iespējams saņemt atbalstu. Forumā tiks ievietota arī informācija, kur meklēt palīdzību, un par to informēs krīžu centra telefona konsultanti un citi speciālisti. M. Ābeltiņa norāda, ka pašlaik trešdaļa zvanītāju ir vīrieši. Viņiem ir vieglāk lūgt palīdzību attālināti, tāpēc, iespējams, interneta vide vīriešus iedrošinās vispirms izrunāties virtuāli, bet pēc tam spert soli tālāk un konsultēties ar psihologu un psihoterapeitu.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais