Igaunijas un Latvijas mežos dzīvo suņu un vilku jaukteņi

Tartu universitātes zoologu pētījumā apliecināts, ka Igaunijas un Latvijas mežos dzīvo vilku tēviņu un suņu mātīšu jaukteņi, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Tartu zinātnieku veiktās ģenētiskās analīzēs pierādīts, ka astoņi nomedītie dzīvnieki bijuši vilku un suņu jaukteņi. Seši no šiem dzīvniekiem bijuši no Igaunijas, bet divi no Latvijas.

Pētījuma rezultāti ir Eiropā pirmās zinātniskās liecības par vilku tēviņu un suņu mātīšu krustošanos savvaļā, teikts Tartu universitātes zoologu pētījumā, kas veikts sadarbībā ar Latviju un Poliju.

No sugu saglabāšanas viedokļa vilku un suņu sajaukšanās rada bažas, jo tā var apdraudēt savvaļas vilku pastāvēšanu. Pēdējos gadsimtos dabiskās vides samazināšanās un medību dēļ pelēko vilku populācijas Eiropā ir dramatiski samazinājusies.

Profesionālie mednieki baidās, ka suņu un vilku jaukteņi var būt agresīvāki un radīt draudus mājlopiem un cilvēkiem, teikts Tartu universitātes zinātniskajā žurnāla "Novaator" publicētajā pētījumā.

Visi pētnieku rokās nonākušie dzīvnieki bijuši pirmās paaudzes jaukteņi, līdz ar to nav zināms, vai šādi jaukteņi spētu vairoties tālāk.

Medniekiem Igaunijā tiek dota atļauja katru gadu nogalināt aptuveni simtu vilku, lai saglabātu valsts vilku populāciju aptuveni 200 dzīvnieku apmērā.

Par nomedītiem neparasta izskata vilkiem ar suņu iezīmēm tiek ziņots zinātniekiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.