Pieņems lēmumu par Ušakova Zinību dienas runu

Valsts Valodas centrs (VVC) nākamnedēļ pieņems galīgo lēmumu par Rīgas 72.vidusskolā notikušā Zinību dienas pasākuma atbilstību Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) normām, kura laikā Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) klātesošos skolēnus, pedagogus un vecākus uzrunājis krievu valodā, aģentūrai LETA apstiprināja VVC Kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis.

Viņš pastāstīja, ka administratīvā lietvedība ir sākta jau septembra sākumā un līdz šim brīdim VVC ir izvērtējis abu pušu - gan pasākuma rīkotāju, gan Ušakova - paskaidrojumus.

"Mēs izvērtējām APK lietas materiālus un secinājām, ka nav pietiekama pamata sodīt pasākuma rīkotājus, jo viņiem nebija reālu iespēju operatīvi iejaukties pasākuma norisē Ušakova uzrunas laikā un pieprasīt tulkojumu valsts valodā vai arī to nodrošināt," pauda Kursītis.

"Saņēmām paskaidrojumu no vidusskolas vadības. Viņi apliecināja, ka citas uzrunas sarīkojumā noritējušas valsts valodā," bilda Kursītis. Turklāt, tā kā ne Ušakovs, ne viņa sekretāre nebija iepriekš brīdinājuši skolas vadību par valodas izvēli, nav pamata sodīt skolas vadību, izteicās VVC Kontroles daļas vadītājs.

Kursītis bilda, ka Ušakova rīcība tikusi izskatīta pēc APK 201.26 panta "Valsts valodas nelietošana profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā", kas paredz, ka par valsts valodas nelietošanu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai, ja normatīvais akts paredz valsts valodas lietošanu, VVC uzliek naudas sodu no divdesmit pieciem līdz divsimt latiem.

Viņš sacīja, ka galvaspilsētas mērs situāciju skaidrojis ar to, ka mazākumtautību skolā jārunā mazākumtautību valodā un, ja viņš prastu lietuviski, tad lietuviešu skolā viņš runātu lietuviešu valodā. "Tā ir nevienlīdzīga attieksme, jo pašvaldības amatpersonai šajā situācijā valodas lietošana nedrīkst būt atkarīga no zināšanām. Sanāk, ka vienas minoritātes valodu viņš netieši vērtē augstāk. Un, ja viņš neprot citu minoritāšu valodas, nav pamata izcelt vienas minoritātes valodu, kā arī nelietot valsts valodu," norādīja ierēdnis.

Noteikums skolas sarīkojumos lietot valsts valodu vai nodrošināt tulkojumu valsts valodā attiecas uz valsts un pašvaldības amatpersonām. "Ušakovam kā pašvaldības amatpersonai ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi," sacīja Kursītis, bilstot, ka arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) esot uzrunu sacījis krieviski, taču tā tikusi tulkota latviešu valodā. Kursītis gan paskaidroja, ka šis nosacījums neattiecas uz vecākiem un skolēniem, jo, piemēram, 1.klases skolēni var neprast valsts valodu pietiekami labā līmenī, lai teiktu tajā uzrunu.

Turklāt Kursītis bilda, ka Ušakovam nebūtu bijis grūtību uzrunu tulkot valsts valodā, jo viņš to prot pietiekami labā līmenī. "Tur jau saprotams, ka tuvojas vēlēšanas un katrs domā par savu elektorātu," izteicās Kursītis.

Tāpat viņš norādīja, ka ir nepieciešamas izmaiņas APK un būtu lietderīgi paredzēt personai administratīvo atbildību par tikai svešvalodas lietošanu gadījumos, kad normatīvie akti paredz valsts valodas lietošanu, piemēram, amatpersonām uzstājoties publiskos pasākumos. Tas drīzumā tiks pārrunāts ar Tieslietu ministrijas amatpersonām, bilda VVC ierēdnis.

Jau ziņots, ka partijas "Vienotība" Rīgas domes deputāti uzskata, ka Ušakovs nav ievērojis Valsts valodas likumu, jo 3.septembrī, Zinību dienas pasākuma laikā, kādā no Rīgas skolām viņš klātesošos skolēnus, pedagogus un vecākus uzrunājis krievu valodā.

Kā informēja "Vienotības" referente Ieva Graudiņa-Šutko, Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (V) vērsies Valsts valodas centrā, lai šis gadījums tiktu izvērtēts, tāpat arī informāciju par likuma pārkāpumu deputāts nosūtījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram (VARAM) Edmundam Sprūdžam (RP).

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais