Rozentāle: Cūku gripas epidēmija vēl nav sākusies; saasinājums gaidāms ap gadu miju

Rozentāle © f64

Līdz šim Latvijā ir apstiprināti 386 saslimšanas gadījumi ar jauno gripu, taču pagaidām Latvijā vēl nav sasniegts epidēmiskais slieksnis. Tā šorīt televīzijas kanālam LNT uzsvēra veselības ministre Baiba Rozentāle.

Epidēmija valstī būs tad, kad nedēļas laikā tiks reģistrēti 100 saslimšanas gadījumi, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju. Šādi rādītāji, ja vispār tie tiks sasniegti, varētu tikt fiksēti ap gadu miju

Tāpat ministre uzsvēra, ka patlaban nav ne mazākā pamata panikai. Jaunā gripa pārsvarā norit viegli un vidēji smagi. Taču slimnīcas esot gatavas uzņemt pacientus, ja būs tāda nepieciešamība.

Rozentāle informēja, ka 1.decembrī Zviedrija plānojusi sasaukt Eiropas Savienības veselības ministru tikšanos, un šajā sanāksmē tiks runāts arī par jauno gripu un vakcīnām pret to.

Pēc ministres domām, Latvijā vakcīnām būtu jābūt pieejamām brīvā tirgū, lai cilvēkiem būtu brīva izvēle - potēties vai nē.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.