Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes aktīvi mainās ar bērniem

© AFS Latvija

Apmēram simts bērni no latviešu un krievu ģimenēm šoruden uz dažām dienām apmainās ar vecākiem, lai labāk iepazītu savus kaimiņus un viņu tradīcijas.

Projekta koordinatori sola, ka īpaši aktīva būs nākamās nedēļas nogale, kad Latvijas skolēni dosies rudens brīvlaikā. Tad viesģimenes ieplānojušas piedalīties gan sporta spēlēs un doties ekskursijās, gan apmeklēt teātrus un muzejus.

Lai gan vēl pavasarī par projektu tika vīpsnāts, pašlaik izrādās, ka ieinteresēto viesģimeņu bijis krietni vairāk nekā piešķirtā finansējuma. Projektu koordinē Sabiedrības integrācijas fonds, kura pārstāvis Ralfs Spāde Neatkarīgajai norāda – pilotprojekta mērķauditorija ir 5. līdz 9. klašu skolēni un viņu ģimenes, kuras ikdienas saziņā lieto latviešu vai krievu valodu. Nebijusī akcija noritēs apmēram līdz 10. novembrim, bet tās praktisko virzību uzņēmušās piecas organizācijas, kas uzrunā jauniešus, slēdz līgumus un izvērtē katras ģimenes iecerētos pasākumus. Valsts viesģimenēm maksā sešus latus lielu dienas naudu viesa ēdināšanai, kā arī 40–80 latus par pasākumiem, kurus ieplānots apmeklēt kopā ar ciemiņu. Kopējais projekta finansējums ir 20 000 latu.

Dodas uz citām pilsētām

Viens no Rīgas rajoniem, kurā daudzviet dzirdama krievu valoda, ir Zolitūde, tādēļ organizācija Iespējamā misija izlēma desmit bērnus no Zolitūdes ģimnāzijas iepazīstināt ar desmit viesģimenēm no Ikšķiles vidusskolas. Projekta koordinatore Dace Jaundāldere sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka interese uzņemt savās ģimenēs citā valodā runājošus draugus esot bijusi liela, taču svarīgākais bijis tas, ko jaunajiem paziņām ir plānots iemācīt un parādīt. D. Jaundāldere klāstīja, ka aizvadītajā nedēļā Ikšķiles bērni viesojās Zolitūdes skolā, vēroja stundas un centās saprast, ar ko krievu valodā notiekošas mācības atšķiras no viņu ikdienas. Savukārt brīvdienās bērni esot devušies uz Rīgas cirku, piedalījušies orientēšanās sacensībās, velo izbraucienos un apmeklējuši Cēsu zinātnes centru.

Divkopienu sabiedrības saliedēšana īpaši būtiska ir arī Latgalē. Tieši tādēļ viens no Krāslavas Varavīksnes skolas vadmotīviem, kas atrodams arī šīs mācību iestādes mājaslapā, ir – mēs spēsim saprasties! «Krāslavas, Dagdas, Aglonas novados dzīvojošo tautību savstarpējās sapratnes un sadarbības veicināšana, savas dzimtās puses izzināšana, sabiedrības saliedēšana un patriotiska audzināšana,» savus mērķus norāda skola. Ar biedrības AFS Latvija starpniecību iespēja paviesoties Rīgā, Aucē un Smiltenē būs vairākiem bērniem no Krāslavas, savukārt krāslavieši pie sevis uzņems skolēnus no citām Latvijas pilsētām. AFS Latvija pārstāve Ieva Rībena stāsta, ka īpaši aktīva solās būt nākamās nedēļas nogale un aiznākamā nedēļa, kad Latvijas skolēni dosies rudens brīvdienās. «Vairākas projektā iesaistītās ģimenes kopā ar bērniem jau bija devušās uz akvaparku. Tāpat bērnus vedīs uz ledus halli, teātri, arī ekskursijā uz Aglonu. Viena latviešu ģimene, kas uzņēma krievu bērnu, veda viņu ekskursijā uz tradicionāli vislatviskākajām pilsētām – Kuldīgu un Liepāju,» klāstīja I. Rībena.

Bērniem patīk

Savā pieredzē dalās arī viens no apmaiņas programmas dalībniekiem Roberts: «Mamma man piedāvāja piedalīties apmaiņas programmā, un jau pēc pāris dienām atbrauca Artūrs. Mēs gājām uz kino, Kara muzeju un pat aizbraucām uz Jūrmalu, uz Līvu akvaparku. Parējās dienas mēs dzīvojāmies pa Mežaparku, mājās spēlējām galda spēles. Bijām arī Fondu biržas muzejā, kur redzējām visādas senas un interesantas lietas un īstu mūmiju. Bijām arī Latvijas Bankā, ekspozīcijā Naudas pasaule, kur uzzinājām daudz interesanta par mūsu valsts ekonomiku un citām ar naudu saistītām lietām. Tā nedēļa bija ļoti jautra, un es gribētu, lai Artūrs pie manis atbrauc vēl kādu reizi. Taču vispirms es braukšu pie viņa uz Krāslavu pavadīt vienu nedēļu.»

Makšķerē un iet uz kino

Liepājā strādājošais interešu centrs Pēcskola ieplānojis projektā iesaistīt vismaz 18 ģimenes. Savukārt Latvijas Sarkanā Krusta Preiļu komiteja atradusi viesģimenes 23 bērniem no Riebiņu vidusskolas, Preiļu 1. pamatskolas, Preiļu 2. vidusskolas, Galēnu, Sutru un Rušonas pamatskolām. Komitejas vadītāja, Riebiņu vidusskolas direktore Ineta Anspoka Neatkarīgajai atzīst: «Dažas ģimenes uzņem pat divus bērnus, dažas gan uzņem, gan pretī uz citu ģimeni sūta arī savu atvasi. Daži brauca makšķerēt, daži kopā zīmēja. Zinu, ka daudzas ģimenes viesus iepazīstināja gan ar savām nacionālajām paražām, gan ar ģimenes tradīcijām. Bērni ir bijuši Krāslavā, zirgu izjādē, Preiļos, leļļu muzejā. Savukārt kāda krievu valodā runājoša ģimene savu viesi iepazīstināja ar vecticībnieku kultūru.»

Projekta vadītāja arī piebilda: «Lauku bērniem tas ir liels notikums – doties atpūtas vai izglītojošā pasākumā uz tuvējo pilsētu vai Rīgu, jo ikdienā viņiem tāda iespēja parādās reti. Savukārt lauku viesģimenēm 80 lati ir pietiekami liela nauda, lai aktīvi līdzdarbotos projektā.