Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kaktiņš: Liela daļa Latvijas iedzīvotāju ir konservatīvāki, nekā paši domā

© F64 Photo Agency

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju ir konservatīvāki, nekā paši domā, šodien konferencē "Konservatīvās vērtības mainīgajā pasaulē" sacīja sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Lai gan par konservatīviem sevi dēvē 16% iedzīvotāju, taču kontroljautājumi rāda, ka konservatīvo skaits īstenībā ir 50%. Par liberāļiem sevi dēvē 26% iedzīvotāju, bet realitātē viņu īpatsvars ir vien 9%, liecina SKDS veiktais pētījums.

"Reālie cipari" tika iegūti, apkopojot aptaujāto atbildes uz 13 dažādiem ar vērtīborientācijām "konservatīvs-liberāls" saistītiem jautājumiem. SKDS vadītājs norādīja, ka minētie cipari nav jāuztver kā absolūti, taču tie rāda tendenci.

Kaktiņš skaidroja, ka SKDS pētījumā ir meklēta atbilde uz to, ko iedzīvotāji uzskata par latviešiem. 44% domā, ka par latviešiem var saukt tos cilvēkus, kuriem ir asinsradniecība, savukārt 32% uzskata, ka latvieši ir arī tie, kuri runā latviski un kuri latviešu kultūru ir pieņēmuši kā savējo.

Tajā pašā laikā secināms, ka nacionālu valsti stingri tikai etniskā izpratnē latviešu vairākums neatbalsta un nesveiks ar aplausiem, piebilda SKDS vadītājs.