Kritizē iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdales principus

© F64

Šodien, 11.oktobrī Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) dalībnieki, lielo pilsētu pašvaldību vadītāji tikās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un diskutēja par Latvijas pašvaldību iedzīvotājiem svarīgiem jautājumiem, kas skar iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu un pašvaldību zaudējumiem no šī modeļa, Ekonomikas ministrijas (EM)izstrādāto likumprojektu par pašvaldību kapitālsabiedrībām un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) plānotajām izmaiņām atkritumu apsaimniekošanā.

LLPA pārstāvji pauda premjeram savu nostāju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu starp valsti un pašvaldībām. Tā rezultātā pašvaldībām samazināsies to budžetu ieņēmumu daļa, bet valdības piedāvātais kompensācijas mehānisms, kuram piekrita Latvijas Pašvaldības savienība (LPS), nesedz iespējamos pašvaldību zaudējumus.

"Kaut gan nav panākta viedokļu tuvināšanās ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdales principiem, diskusiju varu raksturot kā konstruktīvu un uz sadarbību vērstu. Premjerministrs piekrita LLPA ierosinājumam, ka valstī nepieciešams veidot vidēja termiņa budžeta plānošanu ar asociācijas līdzdalību," pēc tikšanās norādīja LLPA prezidents Gatis Truksnis.

Viņš atzīmēja, ka ik gadu pašvaldībām nākas pārliecināt valdību, ka tām savu teritoriju attīstībai nepieciešams tāds pats finanšu resursu palielinājums kā valsts budžetā, taču pagaidām tas nav devis nekādus augļus.

Rīt, tikšanās laikā ar LPS novadu pārstāvjiem, LLPA aicinās novadus kopīgi vērsties pie Finanšu ministrijas un kopīgi uzsākt darbu pie jauna pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma, kas sabalansētu visu pašvaldību intereses un izslēgtu manipulāciju  iespēju pirms ikgadējā budžeta sastādīšanas, ko pieļauj šobrīd spēkā esošais likums.

Premjers uzklausīja LLPA iebildumus par Ekonomikas ministrijas virzītajiem tiesību aktu projektiem par valsts un pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldību atzina tos par būtiskiem, jo tie norāda uz neatbilstībām valdības agrāk apstiprinātai kapitālsabiedrību pārvaldības koncepcijai. LLPA informēja ministru prezidentu, ka EM piedāvājums būtiski ierobežot pašvaldību tiesības rīkoties ar savu īpašumu rada jaunus birokrātiskus šķēršļus un jaunu "birokrātu nomenklatūru". Turklāt piedāvātais risinājums ir pretrunā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartu, kas kā vienu no pašvaldību darbību principiem paredz pašvaldības administratīvo autonomiju un personāla autonomiju.  Vienlaikus LLPA pauda bažas, ka piedāvātie likumprojekti var būt mēģinājums "inventarizēt" pašvaldību kapitālsabiedrības un veicināt pašvaldību darbību ierobežošanu.

Tikšanās laikā tika panākta izpratne jautājumā par VARAM virzīto Ministru kabineta noteikumu projektu par izmaiņām atkritumu apsaimniekošanas sistēmā un to negatīvo ietekmi uz pašvaldību spēju apsaimniekot atkritumus. Premjers solīja, ka turpmāka minēto noteikumu virzība notiks tikai pēc ekonomiskās ietekmes izvērtēšanas. Par VARAM plānotajām izmaiņām atkritumu apsaimniekošanas normatīvajos aktos bažas ir izteikusi arī Finanšu ministrija.

LLPA un premjerministrs vienojās atkārtot tikšanos pēc diviem mēnešiem.

Papildus minētajiem, tikšanās laikā pārrunātajiem jautājumiem ar premjerministru tika diskutēti arī jautājumi par Latvijas pozīciju Eiropas Savienības Kohēzijas politikas jautājumos un Nacionālā attīstības plāna nozīmi un ietekmi, kā arī par iemesliem, kāpēc Izglītības un zinātnes ministrija kavējas ar normatīvo aktu izstrādi attiecībā uz profesionālās izglītības programmu īstenošanu.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais