Kurzemē notiks lielākās Zemessardzes mācības kopš 2004. gada

Nedēļas nogalē, 13. un 14.oktobrī, Ventspils novada Tārgales un Ances pagastā notiks līdz šim plašākās 1.Zemessardzes novada mācības "Lielais zobens".

Iesaistot vairāk nekā 500 zemessargu un karavīru, mācībās vingrināsies un pārbaudīs novada vienību komandvadības spējas stabilizācijas operāciju plānošanā un vadīšanā.

Tajās veiks kaujas grupas uzturēšanas spēju pārbaudi lauka apstākļos, trenēsies militāro lēmumu pieņemšanā, plānojot operācijas, pārbaudīs komandpunkta sakaru un informācijas sistēmu darbību, kā arī pilnveidos iemaņas stabilizācijas un uzņemošās valsts atbalsta operāciju vadīšanā un izpildē.

Mācībās iesaistīs arī 70 militārās tehnikas vienības, kā arī Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteru. Pašas Zemessardzes vienības būs mobilas, kas pavērs iespēju zemessargiem īsā laikā pāriet uz manevra uzdevumiem.

1.novads ir viens no trim Zemessardzes novadiem, kurš aptver Kurzemi un daļu Zemgales - Dobeles, Auces, Tērvetes un Jelgavas novadu. Tas sastāv no štāba, 44., 46., 51. un 52.kājnieku bataljona, kā arī 45.nodrošinājuma bataljona.

13.oktobrī no plkst. 9 līdz plkst.11 notiks militāro transporta līdzekļu kustība no apdzīvotas vietas Liepene uz Lūžņām pa autoceļu Ventspils – Kolka (P124). Savukārt no 13.oktobra plkst.11 līdz 14.oktobra plkst.12 notiks militāro transporta līdzekļu kustība pa Irbenes un Lūžņu apkārtni.

Nacionālie bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām, lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kā arī ievērot ceļu satiksmes noteikumus un satiksmes regulētāju norādījumus.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".