Policistu algas kļūs aizsargātākas

Rēķinoties, ka arī nākotnē valsti var skart ekonomiskās krīzes, Iekšlietu ministrija apņēmusies reformēt Iekšlietu ministrijas (IeM) pakļautībā esošo dienestu darbinieku atalgojuma sistēmu. Proti – laika gaitā visas līdz šim atsevišķi aprēķinātās piemaksas iekļaut darba algā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas apkarošanas komisijā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis deputātus informēja, ka ar nākamā gada 1. janvāri visi dienestu darbinieki pie algas saņems par 30 latiem vairāk nekā līdz šim. Vēsturiski aptuveni šāda summa dienestu darbiniekiem tika piemaksāta par uztura devām, taču, sākoties valsts budžeta konsolidācijai, tā tika samazināta. Samazinātas arī citas piemaksas un pat alga, kā dēļ iekšlietu darbinieki cietuši no vislielākā atalgojuma samazinājuma – aptuveni 40%.

Lai nākotnē nebūtu jāpiedzīvo līdzīga situācija, ar laiku visas piemaksas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem tiks iekļautas algā, kas garantēs, ka pie nākamās krīzes viņu atalgojuma samazinājums vairs nebūs tik liels.

Atalgojuma pieaugums skars 14 143 amatpersonas, tostarp 11 700 IeM sistēmā strādājošo, kā arī Tieslietu ministrijas padotībā esošās Ieslodzījumu vietu pārvaldes 2433 amatpersonas.

Deputāti ministram arī jautāja, kā pārtikas devas kompensācija aprēķināta atkarībā no tās saņēmēja dienesta pakāpes. «Mēs necentāmies rēķināt, kurš grib ēst vairāk – leitnants vai pulkvedis,» teica R. Kozlovskis, skaidrojot, ka 30 lati pie algas tiks pielikti, neraugoties uz dienesta pakāpi.

Nākamā gada budžetā IeM šobrīd paredzēti 164,5 miljoni latu, taču ministrija vēlētos iegūt par 19,7 miljoniem latu vairāk. R. Kozlovskis atzīst, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ministrijas budžets ir kļuvis lielāks, taču arī ar šo finansējumu nebūšot iespējams veikt lielus, kaut arī akūti nepieciešamus, iepirkumus.

«Iekšlietu sistēma ir ļoti liela, un visas pamatotās vajadzības nebūs iespējams apmierināt, jo visi projekti uzreiz ir daudzu miljonu vērti,» teica iekšlietu ministrs.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais