Demogrāfijas jautājumā uzskatu atšķirībās meklēs kompromisu

Šodien sarunās ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakciju nolemts precizēt demogrāfijas jautājuma darba grupas mandātu, jo ir konceptuālas atšķirības starp Labklājības ministrijas (LM) ekspertu un VL-TB/LNNK viedokli.

 Tā žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš skaidroja, ka tagad nevar tikai skatīties uz uzskatu atšķirībām starp "Vienotību" un VL-TB/LNNK, jo nacionālajai apvienībai par demogrāfijas pasākumu būtību ir atšķirīgs viedoklis arī no LM darbiniekiem, tostarp no valsts sekretāres Ievas Jaunzemes.

Līdz ar to koalīcijas iepriekš izveidotā darba grupa strādās arī pie jautājuma, kādi tieši pasākumi demogrāfijas jomā būtu jāveic, norādīja Dombrovskis.

Premjers uzsvēra, ka 2013.gada valsts budžeta projektā demogrāfijas jomai pašlaik ir paredzēti jau 38 miljoni latu.

Starp koalīcijas partneriem valdot vienprātība, ka nepieciešamos līdzekļus ir jāatrod, saglabājot un nepalielinot budžeta deficīta mērķi 2013.gadā - 1,4% no iekšzemes kopprodukta, norādīja Dombrovskis.

"Skaidrs, ka ar ultimatīvām pozīcijām mēs nekur nenonāksim, tāpēc ir būtiski, vai visi koalīcijas partneri ir gatavi meklēt risinājumus un kompromisus. (..) Vienīgais veids, kā koalīcijai strādā, ir atrast visiem pieņemamu kompromisu, nevis apgalvot, ka "mans viedoklis viedoklis ir vienīgais pareizais un visi pārējie neko nesaprot", kā tas pašreiz nereti izskan," akcentēja Ministru prezidents.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA skaidroja, ka būs nepieciešams biežākas un intensīvākas koalīcijas pārstāvju sarunas gan par demogrāfijas problēmu risināšanu pēc būtības, gan par finansiālo segumu. VL-TB/LNNK ir gatava šīm diskusijām, uzsvēra politiskā spēka līderis.

Vaicāts par premjera norādīto viedokļu atšķirību, Dzintars akcentēja, ka šodien VL-TB/LNNK frakcijā bija redzams, ka nacionālā apvienība, demogrāfs Ilmārs Mežs, Māmiņu kluba, asociācijas "Ģimene" un citu nevalstisko organizāciju pārstāvji no savas puses pauž vienu viedokli, bet labklājības ministre Ilze Viņķele (V) atšķirīgu pozīciju par demogrāfijas jautājumu risināšanu.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK sākotnēji aicināja nākamā gada budžetā papildus iekļaut 31,6 miljonus latu, bet vēlāk cipari tika mainīti, ņemot vērā budžeta projektā jau iekļautos izdevumus, kā arī precizētos aprēķinus. Partija uzsvēra, ka nav atkāpusies ne no viena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču precizējusi summas, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres, kurām budžetā jau ir paredzēti līdzekļi, un aizstāt ar savējām.

Veicot minētās aprēķinu izmaiņas, prasību izpildei nepieciešamā summa saruka līdz 16 miljoniem latu.

VL-TB/LNNK uzsver, ka turpina uzstāt uz lielāku atbalstu demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamā gada valsts budžetā un, nesaņemot šo atbalstu, apvienība nevarēšot balsot par 2013.gada budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais