Eksperts: 2060. gadā Latvijā varētu dzīvot tikai 1,7 miljoni iedzīvotāju

© F64

Ja Latvijā turpināsies tādas demogrāfijas tendences, kā līdz šim, 2060.gadā valstī dzīvos tikai 1,7 miljoni iedzīvotāju, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" teica "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Tas ir kritums par vienu ceturto daļu, salīdzinot ar pašreizējo situāciju, skaidroja ekonomists, akcentējot, ka demogrāfiskā problēma Latvijai ir ļoti būtiska.

Līdz šim Latviju demogrāfijas jomā ir skārusi gan zema dzimstība, gan strauja iedzīvotāju emigrācija un, jo šīs negatīvās tendences kļūs spēcīgākas, jo ekonomikas izaugsme - zemāka, prognozēja Kazāks.

Ja netiks veiktas reformas, lai balstītu ekonomiku, piemēram, nodokļu jomā, demogrāfiskās problēmas kļūs arvien aktuālākas, sabiedrība novecos arvien vairāk, un tas ietekmēs arī politisku lēmumu pieņemšanu - tie tiks pieņemti ar īsāku izaugsmes perspektīvu, uzskata ekonomists. Piemēram, ja būs jābalso vai nu par bērnu pabalstiem vai par pensijām, gados vecāka sabiedrība noteikti priekšroku dos pensijām.

Ekonomists uzskata, ka svarīgi ir palielināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu, to kompensējot ar augstāku nekustamā īpašuma nodokli. Ir ļoti būtiski, kā tiek atbalstīti bērni, jo vislielākais nabadzības risks ir daudzbērnu un nepilnām ģimenēm.

Kā ziņots, pēc Centrālās statistikas datiem 2011.gada 1.janvārī Latvijā bija 2 074 600 iedzīvotāji.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais