Bažas par dārgāku pārtiku – pārspīlētas

© Kaspars Krafts, f64

Latvijas tirgotāju asociācijas (LTA) prognozēm, ka tuvākajā laikā cukurs, piens, maize, gaļa pasaules tirgū kļūs dārgāki, kas izraisīs cenu kāpumu arī Latvijā, Neatkarīgās aptaujātie veikalnieki un pārtikas produktu ražotāji piekrīt tikai daļēji. Lielākā daļa tirgotāju ir saņēmuši piegādātāju paziņojumus par cenu kāpumu miltiem, atsevišķi tirdzniecības uzņēmumi brīdināti arī par maizes, gaļas un to produktu sadārdzinājumu, taču ne kafijas, ne cukura importētāji pagaidām piegādes cenas nav būtiski mainījuši.

Latvijas tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs Neatkarīgajai uzsvēra, gaidāmais cukura, piena, gaļas un maizes cenu kāpums, visticamāk, Latvijas veikalu plauktos atspoguļosies jau līdz gada beigām. Pēc viņa teiktā, lopbarības sadārdzināšanās dēļ vislielākās izmaiņas būs jūtamas gaļas nozarē – tur cenas varētu kāpt no 7 līdz 10% atkarībā no gaļas veida. «Cūkgaļa ir rekorddārga, bet izskatās, ka tā vēl padārdzināsies. Tas saistīts ar to, ka kopš pagājušā gada samazinājies lopu skaits dārgās lopbarības dēļ. Pirmajā pusgadā cūkgaļas cenas pieauga par 2,5%, līdz gada beigām varētu palielināties vēl par 2,5%. Savukārt liellopu gaļas cenas pirmajā pusgadā pieauga par 6%, otrajā pusgadā kāpums varētu būt zemāks, nepārsniedzot 1%. Plānojams, ka gada beigās varētu būt augstas putnu gaļas cenas. Pirmajos septiņos mēnešos pieaugums ir par 8,7%, gada griezumā tas varētu sasniegt 10% pieaugumu. Tajā pašā laikā jēra gaļas cena, visticamāk, nemainīsies, jo Eiropā ir samazinājies pieprasījums pēc šā gaļas veida. Pēdējo piecu gadu laikā jēra gaļas patēriņš Eiropā ir samazinājies pat par 30 procentiem,» skaidroja H. Danusēvičs.

Pēc LTA aplēsēm, līdz gada beigām par 2,5% varētu sadārdzināties arī makaroni, bet maizes cena pieaugtu par 1%.

Pretstatā H. Danusēviča paustajam Maxima un Rimi apgalvo, ka tuvākā laikā būtiskas izmaiņas pārtikas produktu cenām veikalos nav gaidāmas.

«Kafija gada laikā kļuvusi par 5 līdz 7 procentiem

lētāka. Pašlaik neparedzam ne kafijas, ne cukura sadārdzināšanos. Prognozējam, ka to cenas paliks stabilas. Arī citu produktu ziņā, vismaz pēc pašreizējiem ražotāju un piegādātāju signāliem, nekādas dramatiskas izmaiņas nav paredzamas. Pašlaik vienīgā joma, kur gandrīz visā pasaulē notiek vai vismaz prognozējama cenu augšana, ir maize un daži citi ar graudiem saistītie produkti. Tā kā lauksaimniekiem tiek krietni vairāk maksāts par graudiem, arī maiznieki jau pacēluši vai drīzumā pacels savu produktu cenas par dažiem santīmiem. Tā kā graudus izmanto arī lopbarībā, neliels cenu augums gaidāms arī gaļai un gaļas produktiem,» Neatkarīgajai pieļāva Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

Arī Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere atklāja, ka galvenie miltu piegādātāji, sekojot pasaules cenu izmaiņām biržās, ir informējuši uzņēmumu par cenu paaugstinājumu miltiem. «Tā kā pagaidām vēl esam pārrunu procesā, tādēļ nevaram precīzi pateikt, kad sadārdzinājums varētu būt redzams veikalu plauktos,» Neatkarīgajai piebilda D. Valnere.

Tāpat a/s Trikātas siers komunikācijas vadītāja Iveta Tomsone Neatkarīgajai apgalvoja – šobrīd neesot pamata bažām, ka drīzumā veikalos varētu būtiski mainīties piena produktu, tajā skaitā siera, cenas. «Industriālo piena produktu cenas ļoti strauji svārstās. Piemēram, šā gada janvārī – martā piena pulvera cenas bija ārkārtīgi zemas, bet kopš augusta tās ir sākušas kāpt. Taču tas nenozīmē, ka identiski šī produkta cenu svārstībām mainītos arī piena produktu, piemēram, siera, cenas veikalos. Patērētāji lielākoties nemaz nejūt to, ka kādā brīdī piena pulvera cena biržā ir kāpusi vai kritusi, jo siera cena veikalos šā iemesla dēļ būtiski nemainās,» sacīja I. Tomsone.

Tajā pašā laikā veiklu tīkla Elvi frančīzes turētāja – SIA Pārtikas tirdzniecības apvienība – uzsver, ka LTA minētais fakts par gaidāmo pārtikas cenu pieaugumu ir pamatots un izjūtams jau šobrīd. «Septembrī Elvi veikalu tīkls saņēmis jau vairākus cenu maiņu paziņojumus no piegādātājiem un ražotājiem, un lielākajā daļā šo paziņojumu norādīts, ka cenu maiņas stājas spēkā oktobra vidū. Paziņojumos minēts, ka gaļai un gaļas izstrādājumiem cenas kāps 10–15% apmērā, maizei 5–10% apmērā. Dobeles dzirnavnieks miltu piegādes cenu palielinājis par 15%, Rīgas dzirnavnieks – par 5 līdz 13 procentiem. Par cukuru, kafiju pagaidām informācijas nav. Mēs raudzīsimies, lai cenu paaugstinājumi būtu iespējami nesāpīgāki pircējiem, tomēr ir skaidrs, ka cenas augs arī Elvi veikalos,» Neatkarīgajai atzina SIA Pārtikas tirdzniecības apvienība komercdirektore Laila Vārtukapteine.

To, ka pārtika ar katru gadu kļūst arvien dārgāka, apstiprina arī Centrālās statistikas pārvaldes rīcībā esošā informācija – desmit gadu laikā piena mazumtirdzniecības cena ir pieaugusi 2,6 reizes, baltmaize kļuvusi 2,3 reizes dārgāka, savukārt kafijas cena dubultojusies. Cukurs sadārdzinājies par aptuveni 62%, savukārt cūkgaļa – par 34 procentiem.

H. Danusēvičs uzsvēra, ka valsts rokās ir vairāki instrumenti, kā piebremzēt cenu kāpumu. «Valstij vajadzētu palīdzēt veidot stratēģiskas pārtikas rezervi, kas ļautu iepirkt no zemniekiem produkciju par samērīgu cenu, un pēc tam tos bez uzcenojuma pārdot pārstrādei. Tas nepieļautu spekulācijas. Tāpat vajadzētu ieviest finanšu darījumu nodokli. Plānots, ka tas Eiropā varētu stāties spēkā 2014. gadā, lai gan šai iniciatīvai ir daudz pretinieku,» sacīja H. Danusēvičs.