Latvijā ieradīsies Pasaules Bankas tehniskās palīdzības misija

No 16.novembra līdz 20.novembrim Latvijā uzturēsies Pasaules Bankas (PB) tehniskā palīdzības misija, lai sagatavotu nepieciešamo dokumentu iesniegšanu PB valdē sociālajam sektoram paredzētā starptautiskā aizdevuma saņemšanai Latvijā.

Par to liecina Finanšu ministrijas nākamās nedēļas darba kalendārs.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā premjers Valdis Dombrovskis (JL) tikās ar Pasaules Bankas izpilddirektoriem, lai pārrunātu sadarbību ar PB un tās aizdevumu finanšu un sociālā sektora reformu veikšanai.

Ministru prezidents uzsvēris PB aizdevuma nozīmīgumu ekonomiskās krīzes pārvarēšanai Latvijā.

Līgums par 200 miljonu eiro (140 miljoni latu) aizdevumu finanšu sektora reformu īstenošanai ir parakstīts, un tas ir vērsts uz finanšu sistēmas izturības stiprināšanu attiecībā uz iespējamām nākotnes krīzes situācijām.

Dombrovskis PB pārstāvjus informējis, ka otrs aizdevums 200 miljonu eiro apmērā ir vērsts uz sociālā drošības atbalsta nodrošināšanu. Valdība ir izstrādājusi Sociālās drošības tīkla stratēģiju, kas paredz Latvijai nozīmīgus atbalsta pasākumus labklājības, veselības aprūpes un izglītības sektoros.

Sociālās drošības jomā tiks nodrošināts garantētais minimālā ienākuma pabalsts, dzīvokļa pabalsts trūcīgām personām un tiks paredzēti līdzekļi zaudējumu kompensācijai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par valsts noteiktajiem maksas atvieglojumiem.

Izglītības jomā tiks nodrošināta pirmskolas izglītība bērniem piecu un sešu gadu vecumā, kā arī skolēnu pārvadājumi uz skolām teritorijās, kur skolas ir slēgtas izglītības reformu rezultātā.

Veselības aprūpes jomā ir plānota kompensācijas mehānisma izveide trūcīgām personām pacientu iemaksas segšanu, zāļu izmaksu kompensēšana, mājas aprūpes nodrošināšana trūcīgiem pacientiem ar smagām slimībām un citi pasākumi.

LETA jau ziņoja, ka PB iepriekš apstiprināja 200 miljonu eiro (140 miljonu latu) aizdevumu Latvijai. Šis finansējums Latvijai būs jāparedz finanšu sektoru stabilizācijai.

Savukārt atlikušajiem 200 miljoniem eiro PB paredzēti divi lēmumi - katru reizi par 100 miljonu eiro piešķiršanu. Par pirmo 100 miljonu eiro piešķiršanu varētu lemt līdz gada beigām, un par atlikušajiem - nākamgad. Šis finansējums tiek plānots sociālā tīkla atbalsta pasākumiem, kuru mērķis ir mazināt valsts veikto strukturālo reformu negatīvās ekonomiskās un sociālās sekas, kā arī nodrošināt iedzīvotāju pamatvajadzības.

PB aizdevums ir daļa no finanšu atbalsta Latvijai 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā, par kura sniegšanu 2008.gada 19.decembrī vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, PB, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Latvijā

Latvijā, no 1. jūlija stājušies spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot, ka par vienu kilogramu tirgū laisto tekstilizstrādājumu turpmāk piemēros dabas resursu nodokli (DRN) 0,5 eiro apmērā.

Svarīgākais