Aicina saziedot 700 000 latu Bērnu slimnīcas Onkoloģijas nodaļas remontam

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Hematoonkoloģijas nodaļas remontam nepieciešami 700 000 latu. Tik liela apjoma būvniecība un renovācijas darbi, kādi nepieciešami šai nodaļai, esošā budžetā nav iespējami, tādēļ Bērnu slimnīcas fonds labdarības akcijā aicina iedzīvotājus ziedot un palīdzēt sagādāt nodaļas mazajiem pacientiem jaunas telpas.

Hematoonkoloģijas nodaļā pēdējo reizi remonts tika veikts pirms 30 gadiem. Novecojušas ne tikai nodaļas telpas, bet tās sienās iemitinājusies "sēnīte" un mikroorganismi, kas traucē bērnu atveseļošanās procesam, šodien preses konferencē pastāstīja slimnīcas vadītāja Anda Čakša.

Slimnīcas vadītāja uzsvēra, ka šī ir arī vienīgā augsta līmeņa aprūpes nodaļa, kas atrodas ārpus galvenās slimnīcas mājas. "Katru reizi, kad pacientiem nepieciešami izmeklējumi, viņi ir jāsaģērbj, jāliek uz ratiem un jāved uz lielo māju. Tas ir grūti pacientiem un neērti personālam," viņa akcentēja.

Jautāta, vai slimnīcas valde ar lūgumu piešķirt papildu līdzekļus ir vērsusies Veselības ministrijā (VM), Čaksa sacīja, ka VM ir informēta par situāciju nodaļā un slimnīcas vadītāja ir pārliecināta, "ja papildu finanšu līdzekļi VM budžetā būs pieejami, tiks mēģināts slimnīcai palīdzēt".

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa nodēvēja šo par slimnīcas "smagāko nodaļu", jo tajā emocionāli un fiziski smagi uzturēties ir gan vecākiem, gan bērniem, turklāt bieži vien Hematoonkoloģijas nodaļa kļūst par pacientu un viņu bērnu otrajām mājām, jo slimnīcā nākas uzturēties ļoti ilgi.

Savukārt Valsts prezidenta dzīvesbiedre Dace Seisuma labdarības akcijas atklāšanas pasākumā uzsvēra, ka slimības gaitu un tās iznākumu lielā mērā ietekmē pacienta pašsajūta un, viņasprāt, to nodrošina ne tikai mīloši vecāki, bet arī labiekārtota apkārtējā vide. "Zinot to, ka onkoloģisko slimību ārstēšanā izmanto specifiskus medikamentus, kas visbiežāk nomāc imunoloģisko sistēmu, šiem pacientiem ir nepieciešamas īpaši labiekārtotas, izolētas un specifiski pielāgotas telpas, kas nodrošinātu un pasargātu viņus no apkārtējās vides mikrobiem un vīrusiem," teica Seisuma.

Tikmēr nodaļas virsārste un hematoonkoloģe Gunita Medne aģentūrai LETA pastāstīja, ka nodaļā uzturas bērni līdz 18 gadu vecumam, tajā skaitā arī pavisam mazi bērni, kuri vēl nav sasnieguši pat gada vecumu. Viņa teica, ka kopumā nodaļā ir 37 gultas vietas, bet ir bijuši periodi, kad nodaļā uzturas vairāk nekā 30 pacienti vienlaicīgi, pārsniedzot plānoto gultu skaitu.

Labdarības akcijas mērķis ir rekonstruēt slimnīcas vēsturiskā korpusa pirmo stāvu. Ņemot vērā smago un ilgstošo ārstēšanās procesu, nodaļā plānotas atsevišķa tipa palātas, kurās kopā ar bērnu varēs uzturēties kāds no vecākiem. Jaunajās telpās plānots izbūvēt arī speciālu tieši šīs nodaļas pacientiem piemērotu ventilācijas sistēmu.

Ziedot akcijai var lielveikalos "Rimi" un "Supernetto", kur izvietotas ziedojumu kastītes. Tās veikalos atradīsies līdz novembra sākumam, bet atkārtoti tiks izvietotas arī nākamā gada pavasarī.

Ziedojumi tiek vākti arī ar ziedojuma tālruņa palīdzību - zvanot pa tālruni 90006681, tiks ziedots 1 lats. Ziedojums var sūtīt arī uz Bērnu slimnīcas fonda kontiem. Par tiem informācija atrodama fonda mājaslapā "www.bsf.lv".

Pēdējo reizi ēka, kurā atrodas Hematoonkoloģijas nodaļa, tika remontēta pirms 13 gadiem. Šajā nodaļā jau kopš 1989.gada notiek kompleksa ļaundabīgu audzēju ārstēšana, un šī ir vienīgā vieta Latvijā, kurā tiek ārstēti bērni ar šādām saslimšanām.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais