Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Viļakā atrasto kaulu lietā jāgaida ekspertīze

Viļakieši joprojām var tikai gaidīt oficiālās ekspertīzes rezultātus, lai tad mēģinātu noskaidrot, kuri vietējiem ļaudīm, iespējams, pazīstami cilvēki tikuši apglabāti uzkalniņā.

Šobrīd visticamākā versija ir tāda, ka tie bijuši Otrā pasaules kara notikumu upuri, nacionālie partizāni. Patiesību agrāk par nākamo gadu cilvēki tomēr neuzzinās.

«Laikam senčiem taisnība – ja 49 dienās darbi netiek izdarīti, tad kvalitāte samazinās. Tagad Ģenerālprokuratūrā sola rezultātus tikai nākamgad. Cilvēkiem atradums atmiņas uzjundīja, bet tagad varam tikai noplātīt rokas,» saka Viļakas novada bibliotēkas informācijas speciālists Vilis Bukšs. Jūlija beigās, veicot rakšanas darbus, vairākās vietās Viļakā tika uzietas labi saglabājušās cilvēku atliekas. V. Bukšs iepriekš Neatkarīgajai sacīja, ka viļakiešiem bijusi nojausma par apbedījumiem šajā vietā, uzkalniņā, kurā atradās veci šķūnīši. Tur kādreiz bija arī pienotava un noliktava, bet tagad palikuši tikai pamati. Senāk izrakumu vietā bijis klosteris, un kauli šeit atrasti dažādos laikos.

Strādnieki pret atradumu izturējušies rūpīgi. Lai saglabātu iespējami vairāk liecību, attīrījuši mirstīgo atlieku fragmentus un vēsturisko apbedījumu paglābuši. Vietējie iedzīvotāji viņiem ir pateicīgi par to, bet šobrīd lieta tālāk nekust. Pašvaldība bija gatava sakārtot atrasto apbedījumu teritoriju un iekārtot tur piemiņas vietu, taču jāgaida ekspertu rezultāti, noteic V. Bukšs. «Kaulus, ko izraka, paņēma, vairāk izrakumi netiek veikti,» viņš piebilst.

Bijis skaidri redzams, ka apbedītie cilvēki ir gājuši bojā vardarbīgā nāvē, jo galvaskausos redzamas šāvienu pēdas.

Viļakā šis gads bijis bagāts ar dažādiem atradumiem. Pagājušajā nedēļā Pils ielā, liekot ūdensvadu, uziets vēsturiska mūra fragments. Tas atrodas divus metrus zem zemes. V. Bukšs stāsta, ka mūri ūdens caurulēm netraucēšot, bet novadpētniekiem šajā vietā būšot ko darīt, ja izrādīsies, ka mūra siena varētu sagādāt kādu pārsteigumu.