Konkurss par VNĪ valdi raisa šaubas

© F64 Photo Agency

Valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumu (VNĪ) valdi ar šodienu sāk vadīt Baiba Strautmane, taču vēl ilgi pirms viņas apstiprināšanas kompetenti avoti pauda bažas par Finanšu ministrijas paspārnē esošās aģentūras valdes veidošanas caurspīdīgumu un atbilstību tiesiskuma principiem.

Iepriekšējie VNĪ valdes locekļi savus amatus pēkšņi pameta jūlijā, īsi pēc ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizītes Latvijā, kas pauda stingru atbalstu ebreju īpašumu restitūcijai. Šī sakritība deva ieganstu versijām, ka VNĪ valde nomainīta tieši ebreju īpašumu dēļ – koalīcija izlēmusi restitūciju jautājumu atrisināt tehniski, jo sapratuši, ka politiski, piemēram, ar balsojumu Saeimā, to atrisināt nav iespējams.

Pēkšņs uzvarētājs

Pēc iepriekšējās valdes aiziešanas izsludināts konkurss jaunas valdes locekļiem, bet konkursa komisiju vadīja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Konkursam pieteicās gandrīz desmit kandidāti, no kuriem par atbilstošu kritērijiem izraudzīts un ar sabiedrību iepazīstināts tikai viens – Jānis Valdmanis.

Taču kompetenti avoti zina stāstīt, ka patiesībā šis konkurss sākotnēji beidzies bez rezultāta, jo neviens no kandidātiem nav atbildis kritērijiem. Arī J. Valdmanis tiem neatbilstot. Piemēram, viņš līdz šim nav bijis vadošā amatā, stāsta Neatkarīgās avots. J. Valdmanis iepriekš strādāja starptautiskajā auditoru un finanšu konsultāciju sabiedrībā KPMG Baltics par finanšu konsultantu, kas nekvalificējoties «vadoša amata» kritērijam, zina teikt avots, piebilstot, ka tas nav vienīgais kritērijs, kuram J. Valdmanis neatbilda.

Neraugoties uz konkursa komisijas viedokli, ka no šā konkursa neviens neatbilst atbildīgajam amatam, pēc īsas vilcināšanās tomēr pieņemts lēmums J. Valdmani VNĪ valdē iecelt. Šī informācija valsts uzņēmuma darbinieku vidū ar jaunu sparu uzbangoja runas par iespējamo J. Valdmaņa radniecību ar Finanšu ministrijas valsts sekretāri Sanitu Bajāri. Apliecinājumu informācijai Neatkarīgajai iegūt neizdevās.

Nevajadzīgs konkurss

Norisēm VNĪ tuvas personas zināja stāstīt, ka caurspīdīgs un uzticību viesošs neesot konkurss, kura rezultātā par uzņēmuma valdes priekšsēdētāju kļuva B. Strautmane. Viņa ieguvusi maģistra grādu uzņēmumu un organizāciju vadībā un guvusi darba pieredzi vadošos amatos – Baltijas Datoru akadēmijas (BDA) valdes locekle un BDA mātes uzņēmuma Lattelecon Technology administrācijas un finanšu dienesta direktore.

B. Strautmanes atbilstību ieņemamajam amatam VNĪ neviens neapšaubot, taču to, ka par valdes priekšsēdētāju kļūšot sieviete, uzņēmumā zinājuši jau līdz ar konkursa izsludināšanu. Savukārt konkursa gaitā kļuvis zināms arī vajadzīgā uzvarētāja vārds – B. Strautmane. Šis apstāklis radot neizpratni, kādēļ bija nepieciešams organizēt konkursu un pūst miglu acīs, ja viss bijis zināms jau pirms konkursa. Neatkarīgās avots neslēpa, ka Vienotības paustās idejas par tiesiskumu un procesu caurspīdīgumu tam vienmēr šķitušas simpātiskas, taču šajā gadījumā Vienotības vadītā Finanšu ministrija, pēc viņa domām, pārkāpusi šos principus.

Trūkšot kompetences

Trešais VNĪ valdes loceklis ir Olga GeituseEitvina, kas pieredzi guvusi, vairākus gadus strādājot par Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora vietnieci, kā arī ieņemot amatus dažādās valsts institūcijās. Tagad viņa darbu turpina VNĪ valdē.

«Jauno VNĪ valdes komandu veidos profesionāli un pieredzes bagāti cilvēki, kas ir neatsverami, lai pilnveidotu VNĪ darbu un efektīvi apsaimniekotu valstij piederošo nekustamo īpašumu,» uzskata A. Vilks.

Šo tēzi informētais Neatkarīgās avots apšauba, jo VNĪ darbību nosacīti varot sadalīt trīs sektoros – būvniecība, īpašumu apsaimniekošana un finanses. Jaunajā uzņēmuma valdē esot divi finansisti (B. Strautmane un J. Valdmanis) un nosacīti viens nekustamo īpašumu apsaimniekošanas speciālists (O. GeituseEitvina).

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.