"Parex bankas" zaudējumi pirmajā pusgadā -- 76,9 miljoni latu

© Anita Roze

Pirmajā pusgadā "Parex bankas" kopējie neto zaudējumi bijuši 76,9 miljoni latu, savukārt "Parex grupa" šā gada pirmos deviņus mēnešus noslēdza ar 85,3 miljonu latu neto zaudējumiem.

"Parex bankas" Korporatīvo komunikāciju daļas vadītājas pienākumu izpildītāja Inga Saleniece aģentūru LETA informēja, ka līdzīgi kā visā banku sektorā "Parex bankas" pirmo deviņu mēnešu rezultātus lielā mērā ietekmēja izveidotie uzkrājumi aktīvu vērtības samazinājumam "Parex bankai" 75 miljonu latu apmērā un "Parex grupai" 81,8 miljonu latu apmērā.

Atbilstoši "Parex bankas" neauditētajiem finanšu rezultātiem šā gada 30.septembrī bankas un "Parex grupas" kredītportfelis bija attiecīgi 1,54 un 1,76 miljardi latu, noguldījumi -- 1,62 un 1,76 miljardi latu, kopējie aktīvi bija 2,67 un 2,79 miljardi latu, savukārt kapitāla un rezervju apjoms septembra beigās sasniedza attiecīgi 160,5 un 154 miljonus latu.

Šā gada oktobrī likviditātes rādītājs sasniedza 42%, kas liecina par klientu lojalitāti un uzticības atgriešanos bankai. Gada trešajā ceturksnī banka ar panākumiem strādājusi pie jaunu klientu piesaistes, izstrādājot jaunus noguldījumu produktus gan privātpersonām, gan juridiskajiem klientiem, vēstīja Saleniece.

Gada pirmo deviņu mēnešu laikā Valsts kasei par noguldītajiem depozītiem, kā arī Privatizācijas aģentūrai par saņemto subordinēto aizdevumu procentu maksājumos ir izmaksāti 31,4 miljoni latu.

Bankā pirmajā pusgadā ir veikts vērienīgs darbs izdevumu optimizācijā -- samazinātas administratīvās izmaksas, tai skaitā par 30% samazinātas personāla izmaksas, komandējumu izdevumi samazināti par 93%, reklāmas, mārketinga un reprezentācijas izdevumi samazināti par 85%, transporta izdevumi samazināti par 68%, kancelejas izdevumi par 61%, bet sakaru izdevumi samazināti par 28%.

Jau ziņots, ka "Parex" grupas neto zaudējumi 2008.gadā sasniedza 131 miljonu latu. "Parex banka" pagājušajā gadā strādājusi ar 124 miljonu latu zaudējumiem, turklāt arī šī gada pirmo ceturksni "Parex banka" noslēgusi ar kopējiem neto zaudējumiem 6,9 miljonu latu apmērā.

"Parex banka" dibināta 1992.gadā, patlaban bankas filiālēs visā Latvijā strādā ap 2200 cilvēku. Bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitasuzņēmumi 15 pasaules valstīs, tajā skaitā filiāles Berlīnē, Stokholmā un Tallinā, kā arī meitasuzņēmumi Šveicē un Lietuvā.

Kā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas informācija, Latvijas komercbanku zaudējumi šā gada deviņos mēnešos sasnieguši 579 miljonus latu.

Šā gada 30.septembrī banku aktīvi sasniedza 21,579 miljardus latu, kas ir par 5,4% mazāk nekā 2008.gada atbilstošajā laika posmā.

Minētajā laika periodā noguldījumi Latvijas komercbankās sasnieguši 9,004 miljardus latu jeb par 10,9% mazāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos.

Komercbanku kredītu apjoms šā gada deviņos mēnešos bija 15,763 miljardi latu, kas ir par 5,4% mazāk nekā pirms gada.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais