ASV vēstnieks aicina Latviju pelnīt uz geju rēķina

ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala © Andrejs Terentjevs

2015. gadā Latvijā gaidāmais lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGTB) un viņu draugu apvienību pasākums "Europride" pavērs Latvijai vairākas iespējas, tostarp ekonomiska rakstura, intervijā aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

"2015.gada "Europride" notiks vienlaikus ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā 2015.gada pirmajā pusē. Tā ir lieliska iespēja visiem sanākt kopā un Latvijai gūt lielu, pozitīvu uzmanību. Viņi uz Latviju atvedīs daudz viesu, viesnīcas un restorāni būs pilni, cilvēki pirks lietas un būs nozīmīgs pozitīvs ekonomiskais ieguvums," skaidroja diplomāts, uzsverot, ka pasākuma organizatori ieguldījuši lielu darbu, lai "Europride" varētu notikt Latvijā un viņi par to pelnījuši apsveikuma vārdus.

Jaunais ASV vēstnieks norādīja, ka viņa priekšgājēja Džūdita Gārbere bijusi gandarīta, ka kopā ar viņu Rīgas praidā šogad piedalījās arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). Vēstniecībai ar Ārlietu ministriju un citām institūcijām esot laba sadarbība šajos jautājumos.

Pekala domā, ka LGTB tiesību jautājumos Latvijā panākts nozīmīgs progress un Latvijas valdība un sabiedrība par to pelnījusi novērtējumu. Vēstnieks atgādināja ASV valsts sekretāre Hilarijas Klintones teikto, ka cilvēktiesības ir geju tiesības un geju tiesības ir cilvēktiesības. "21.gadsimtā valstis tik cieši konkurē globālajā ekonomikā, ka tām jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu savu cilvēku labklājību un attīstību. Nevar atļauties kādu atstāt novārtā, visu iekļaušana ir veids, kā valstis var īstenot savas intereses," sacīja ASV vēstnieks.

Pekala norādīja, ka ASV prezidents Baraks Obama padarījis cilvēktiesības par būtisku valsts ārpolitikas sastāvdaļu. "Tas attiecas uz ikviena cilvēktiesībām - minoritāšu tiesībām, sieviešu tiesībām, bērnu tiesībām, studentu tiesībām, LGTB tiesībām, strādnieku tiesībām. Cilvēktiesības visapkārt pasaulei mums ir ļoti svarīgas un mēs mēģinām darīt visu, ko varam, lai virzītu cilvēktiesību aizsardzību."

Kā ziņots, Rīga ir ieguvusi tiesības 2015.gadā organizēt vienu no lielākajiem Eiropas valstu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības pasākumiem - "Europride". Pasākums galvaspilsētā varētu pulcēt vairākus tūkstošu dalībnieku.

Svarīgākais