Māte sākusi cīņu par sava uz Malaiziju aizvestā dēla atgriešanu dzimtenē

© Scanpix/Reuters

Divu bērnu māmiņa Valsts policijas inspektore Dina Maido-Dūša sākusi cīņu, lai dzimtenē atgrieztu savu deviņus gadus veco dēlu, kuru augustā uz Malaiziju aizvedis sievietes bijušais vīrs karatē treneris Andris Vasiļjevs.

Sieviete ar savu bijušo vīru par bērna ikdienas aprūpes tiesībām tiesājas jau kopš 2010.gada. Sākotnēji Jelgavas tiesa lēmusi, ka bērns pusi mēneša var pavadīt pie mātes, bet otru pusi - pie tēva. Taču apgabaltiesa pēc tam bērna ikdienas aprūpes tiesības piešķīrusi tēvam, un arī Augstākas tiesas Senāts ir noraidījis sievietes kasācijas sūdzību, kas nozīmē, ka spriedums ir stājies spēkā un bērna aprūpe uzticēta tēvam.

Maido-Dūša ir sašutusi par šādiem tiesas spriedumiem, uzskatot, ka savu ir panācis fakts, ka Vasiļjevs ir labos draugos ar Jelgavas mēra Andra Rāviņa dēlu. Tiesā Vasiļjevs nav varējis norādīt savus ienākumus, par kuriem plāno uzturēt dēlu. Viņš arī esot savulaik pieķerts braucam pie stūres reibumā, kas liecinot par cilvēka rakstura iezīmēm. Turpretim Maido-Dūša strādājot policijā, var uzrādīt savus ienākumus, turklāt darbā tiek raksturota pozitīvi. Viņai neesot bijis neviena disciplinārpārkāpuma. Abiem strīdniekiem jau ir citas attiecības.

Vēl šovasar, kad deviņus gadus vecais dēls dzīvojis pie mātes, Vasiļjevs ieminējies, ka dēlu grib aizvest ceļojumā. Sievietei nav bijušas nekādas priekšnojautas, un viņa piekritusi. Dēlu no Latvijas it kā Uzbekistānu, kur Vasiļjevs it kā esot strādājis, aizvedusi viņa pašreizējā sieva. Pēc tam ceļojums turpinājies uz Malaiziju.

21.septembrī puikam bija jāatgriežas Latvijā un jāturpina skolas gaitas, bet caur interneta programmu "Skype" bērna tēvs esot paziņojis, ka viņam Malaizijā ir darba līgums uz diviem gadiem un viņi ar dēlu palikšot tur. Tāda esot bijusi arī bērna izvēle, taču sieviete uzskata, ka tēvs bērnu ir psiholoģiski ietekmējis, - bērns tādā vecumā nav spējīgs pieņemt tik nopietnus lēmumus.

Saprotot, ka dēlu sieviete var arī ilgāku laiku neredzēt, viņa vērsās Tieslietu ministrijā ar iesniegumu, izklāstot lietas būtību un lūdzot arī paanalizēt Jelgavā pieņemtos tiesas lēmumus. Ministrijā sievietei gan uzreiz norādīts, ka Latvijai ar Malaiziju nav tiesiskas sadarbības.

Maido-Dūša darīšot visu, lai dēlu atgrieztu Latvijā. Viņa trešdien tiksies ar advokāti, lai apspriestu iespējas vērsties tiesā ar prasību par atsevišķas aizgādības tiesību piešķiršanu. Sieviete arī norādīja, ka viņai nav atņemtas mātes tiesības, bet bijušais vīrs jau savulaik norādījis uz saviem sakariem ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kas varētu liecināt par kādu lēmumu iespējamu ietekmējamību.

Inspektore ar rūgtumu stāstīja, kā sapirkusi visu dēlam, lai viņš, atgriežoties no ceļojuma, varētu atsākt skolas gaitas, bet tagad jādomā, kā dēlu vispār atgūt.

1980.gadā dzimušais Vasiļjevs sporta aprindās esot visai pazīstams karatē treneris. Sieviete gan nezināja teikt, ar ko viņš nodarbojas Malaizijā, bet pieļauj, ka darbs arī saistīts ar treniņu organizēšanu.

Svarīgākais