Robežsarga nošaušanas lietā izmeklēšana turpinās

Robežsardzes vadība ir publiski izskaidrojusi, kā un kāpēc tika nošauts robežsargs kontrabandistu aizturēšanas laikā 7. septembrī. Vēl mēnesi turpināsies disciplinārlietu izmeklēšana pret piecām Robežsardzes amatpersonām, jo šobrīd tiek pieļauts, ka tās ir pieļāvušas kļūdas, nepietiekami nodrošinot koordināciju un dodot neprecīzus uzdevumus šīs operācijas laikā.

Disciplinārlietas tiks ierosinātas pret Aviācijas pārvaldes priekšnieku, viņa vietnieku, Aviācijas pārvaldes Apsardzes un Speciālo uzdevumu nodaļas priekšnieku, Ludzas pārvaldes priekšnieku un Krivandas Robežapsardzības nodaļas priekšnieku.

Septembra sākumā Ciblas novadā, pierobežā aizturot astoņus cigarešu kontrabandistus, robežsargs nāvējoši sašāva savu kolēģi Oskaru Vilciņu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka O. Vilciņš metās vajāt pārkāpējus, kaut arī viņam vajadzēja palikt uz vietas un apsargāt jau aizturētos kontrabandistus. Tāpēc viņa kolēģis, izdzirdis šāvienus aiz muguras, atbildējis ar šāvieniem, jo nav pazinis O. Vilciņu un uztvēris viņu kā uzbrucēju, vienu no kontrabandistiem. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ne O. Vilciņam, ne kādam citam likumpārkāpēju vajātājam tajā vietā nevajadzēja būt. Tiek pieļauts, ka tumsā viņi abi viens otru ir uztvēruši kā uzbrucēju, tāpēc arī notikusi liktenīgā apšaude. Robežsargiem informācija par cigarešu kontrabandu bijusi jau iepriekšējā dienā, kad viņi sākuši izvietot slēpņus un sadalīt konkrētus uzdevumus. Par bojāgājušo tagad vadība saka – viņš droši vien vēlējās visu izdarīt iespējami labāk, diemžēl atkāpās no iepriekš norunātā. Kopumā robežsargi izdarījuši 13 šāvienu, bet pie kontrabandistiem ieroči nav atrasti.

Svarīgākais