Latvijas diennakts putnu rallijā novēro ap 170 putnu sugas

Pagājušajā nedēļas nogalē pirmā Latvijas diennakts putnu rallija dalībniekiem izdevies novērot 168 putnu sugas, informē rallija organizators Arnis Zacmanis.

Tas ir pārsteidzoši liels skaitlis. Var likties, ka rudenī Latvijas dabā ir grūti konstatēt daudz putnu sugu, jo putni vairs intensīvi nedzied, turklāt daļa jau ir aizlidojuši. Lielākās iespējas novērot putnus ir tiem migrējot un barojoties.

Laika apstākļi 15.septembrī un 16.septembrī nebija pārāk labvēlīgu putnu vērošanai, jo pirmās dienas pēcpusdienā bija lietus, bet nākamās dienas rīta piekrastē bija stipras vēja brāzmas, kas lika putniem lidot izkliedēti un augstu.

Par sacensību uzvarētājiem un galvenās balvas - binokļu "Nikon Monarch" - ieguvējiem kļuva komanda "latvijasputni.lv", kas bija vienīgā ar trīs, nevis četriem dalībniekiem. Šajā komandē piedalījās Kārlis Millers un divi augsta līmeņa eksperti no Somijas. Viņi novēroja 137 sugas. Ticams, ka šādu rezultātu būs grūti pārspēt pat ideālos laika apstākļos, norādīja Zacmanis.

Šogad putnu vērošanas rallijā bija aicināti piedalīties top Latvijas putnu vērotāji, pēc garākajiem reģistrētajiem novēroto putnu sarakstiem, kas reģistrēti "globaltwitcher", kā arī divi dalībnieki no Somijas. Kopā sacensībās piedalījās četras komandas ar 15 dalībniekiem.

"TTT" komandai sacensību laikā izdevās novērot zaļo dzilnu, kas ir ļoti reta Latvijā, un sevišķi jau austrumu daļā. Savukārt komanda "Vējš burās" Kuivižu apkārtnē konstatēja Lapzemes stērsti. Tāpat sacensību laikā konstatētas daudzas sugas, kuras dzīvo ļoti slēpti, un kuras faktiski ir cītīgi jāmeklē, kā vistilbe un ķikuts. Divas komandas redzēja arī sarkanrīkles čipsti, kas ir samērā rets migrants, tikai pēdējos gados ir vairāk novērojumu, kas acīmredzot skaidrojams ar novērotāju kvalifikācijas celšanos.

Lielākais pārbaudījums komandām bija maršruta izvēle, jo tas var noteikt arī uzvaru. Rallijs startēja "Ezerniekos", AS "Latvijas Valsts mežu" atpūtas un rekreācijas centrā, Madonas pusē. Sacensību sākumā visas komandas sāka ar tuvējo Lubānu un zivju dīķiem, kur patlaban ir daudz ūdensputnu. Uzvarētāju komandai nākamajā dienā bija atšķirīga taktika - viņi rītu pavadīja Kolkā, mežā meklējot meža sugas. Pārējie izvēlējās tradicionālāku pieeju - no rīta vērot jūru un migrāciju gar krastu. Viena komanda izvēlējās putnus vērot Liepājā, otra Kolkā, bet trešā - Kuivižos.

Pirmoreiz šāda veida sacensībās, divas komandas pārvietojās ar globālā pozicionēšanas sistēmas raidītājiem un "Jāņa sētas" programmatūru, līdz ar to bija izsekojamas tiešsaistē mājaslapā "mammadaba.lv", kas līdzjutējiem padarīja sacensības daudz interesantākas.

"Pārsteigums ir tas, ka putnu vērotāji konstatēja daudz pūču sugas, kuras šajā gadalaikā uzvedas klusi. Sacensībās bija atļauts izprovocēt putnus tikai atdarinot to saucienus ar balsi. Tā kā komandās bija atdarināšanas meistari, tiem izdevās sadzirdēt vai sasaukt un izprovocēt uz atbildi tādas sugas kā ūpis, urālpūce, meža pūce, bikšainais apogs un apodziņš. Turklāt, uzvarētāju komanda apodziņus konstatēja pat piecās vietās," sacīja Zacmanis.

Lielais putnu rallijā novērotais putnu skaits izskaidrojams ar to, ka sacensībās piedalījās pieredzējuši putnu vērotāji, kuri labi pazīst putnus, zina, kur tie uzturas un labi pārzina putnu balsis un migrāciju saucienus. Tāpat komandas aktīvi meklēja putnus apmeklējot perspektīvākās vietas. Komandas bija izplānojušas optimālu maršrutu, lai atrastu vairāk putnu ierobežotā laikā.

Iegūtie rezultāti ir interesanti vietējiem dabas draugiem, gidiem, kas vada ekskursantu grupas, gan arī ārzemju viesiem, kas ierodas putnu vērošanai Latvijā, skaidroja putu rallija rīkotājs.

Ārzemju dabas tūristi un sevišķi putnu vērotāji, varēs iepazīties ar detalizētiem "Latvijas Valsts mežu" putnu rallija rezultātiem un sugu sarakstiem angļu valodā mājaslapā "latvijasputni.lv".

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais