Ziedojumi izlietoti Baltijā modernākajai dzīvnieku patversmei

© Inga Nestere

Baltijā modernākā dzīvnieku patversme Labās mājas pēc ilgu gadu pūliņiem beidzot ir uzbūvēta un gatava gadā izmitināt 350 suņus un tikpat daudz kaķu.

Patversme ir uzbūvēta tikai par ziedojumiem, un tās celtniecība un labiekārtošana kopumā izmaksājusi 800 000 latu. Naudu atvēlēja gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi, kas dalījās ne tikai ar latiem, bet arī ar materiāliem un darbaspēku. Uzņēmumu atvēlētie materiāli un darbs ļāvis samazināt izmaksas par 56 000 latu.

Uzreiz pēc nodošanas ekspluatācijā uz jauno dzīvesvietu pārcēlās 48 bezsaimnieka suņi, kuri līdz tam mitinājās biedrības Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa ilgstoši apsaimniekotajā, bet sliktā stāvoklī esošajā suņu patversmē, informē Labo māju pārstāve Sarmīte Vucāne.

Arī Neatkarīgā ir stāstījusi par patversmes tapšanas ērkšķaino ceļu. Kopš 2002. gada, kad Rīgas domes komitejā tika nolemts atbalstīt dzīvnieku patversmes izveidošanu, līdz 2012. gada septembrim, kad to atklāja, ir notikusi arī ilgstoša tiesāšanās ar blakus esošās zemes īpašniekiem.

Patversmes pārstāvji informē, ka jaunuzceltā ēka sastāv no vairākiem lietojuma ziņā atšķirīgiem, bet savienotiem blokiem, kuros ir vietas 50 suņiem un 40 kaķiem, atrodas dzīvnieku veterinārās aprūpes telpa, divas dzīvnieku virtuves un telpas barības uzglabāšanai, palīgtelpas darbiniekiem, kā arī neliela zāle apmācību un konferenču norisei. Ir uzbūvēti trīs suņu pastaigu laukumi un pastaigu laukumiņi kaķiem.

Patversme ekspluatācijā tika nodota jau 2012. gada janvāra sākumā un līdz vakardienai tajā vietu un palīdzību atrada 390 suņi un kaķi. Tikai nelielai daļai no tiem atradās īstie saimnieki, bet pārējie nonākuši citā mājvietā pie jauniem saimniekiem. Diemžēl apmēram divām trešdaļām patversmē nokļuvušo dzīvnieku ir bijušas gan savas mājas, gan saimnieki, kuri dažādu apsvērumu dēļ izlēmuši kaķi vai suni pamest, nolemjot to vai nu nāvei, vai citu cilvēku līdzjūtībai.

Svarīgākais