Šodien tiek atklāts 20.starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle"

Šodien Rīgā sāksies 20.starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle", kas līdz pat 24.septembrim skatītājiem Rīgā piedāvās interesantu filmu programmu un tikšanos ar festivāla viesiem.

Šovakar Latvijas Nacionālajā operā notiks grandiozs Galā koncerts, kurā uzstāsies pasaulslavenais itāļu kvartets "Le Divas" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Marčello Rotas vadībā.

Koncertā atskaņoto kino mūziku papildinās kadri no filmas "Krusttēvs", "Saldā dzīve", "Roko un viņa brāļi", "Romeo un Džuljeta", "8 ½", "Amarkords", "Ceļš", "Gepards" un citām filmām.

Savukārt Rīgas Kongresu namā par godu kinosvētku atklāšanai notiks tradicionālā provokatīvā kino nakts. Šajā vakarā no plkst.24 līdz rītam varēs noskatīties trīs filmas. Kino nakts sāksies ar provokatīvu Stīva Makvīna erotisko spriedzes filmu "Kauns", kas ne vien izdaudzināta kā Venēcijas kinofestivāla spilgtākā sensācija, bet arī starptautiskajā kino arēnā kopumā ieguvusi 22 balvas un izvirzīta 42 nominācijās. Galvenajā lomā filmā būs redzams Maikls Fasbenders.

Sieviešu likteņi arī mēdz mest trakus kūleņus, kā to apliecina filma "Viņas". Galvenajā lomā šajā filmā būs redzama Žiljeta Binoša. Izsmalcinātajai pasaulei piederoša žurnāliste gatavo atmaskojošu publikāciju par Francijas studenšu pievēršanos pasaulē senākajai profesijai. Pētījuma gaitā atklājas negaidītais.

Nakts seansā būs iekļauta arī franču filma "Seksoholiķi", ko uzņēmuši vīrieši par vīriešiem. Filmā deviņas noveles par krāpšanas tēmu izkārtojas grotesku un satīrisku miniatūru labirintā un aplūko nodevību no visdažādākajiem rakursiem, visās tās izmisīgi absurdajās, neprātīgi smieklīgajās izpausmēs.

Kino nakts programmā iekļautas filmas, kurās ir daudz atklātu un šokējošu kadru.

Biļetes uz kinofestivāla filmām var iegādāties "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās.

Kopumā programmā šogad iekļautas ap 56 filmas, taču filmu programmu papildinās arī kino profesionāļu lekcijas, jo šogad festivāla īpašie viesi būs kinoaktrise Nastasja Kinski un kinorežisors Andrejs Končelovskis, kuram festivālā tiks veltīta viņu filmu retrospektīva. Tāpat savu filmu "Ritas pēdējā vasara" skatītājiem Rīgā prezentēs režisore Renāta Ļitvinova.

Festivāla programmā būs iekļauta panorāma "Festivālu festivāls" ar starptautisku kinoforumu savdabīgāko un atzītāko darbu skati, tiks piedāvāta programma "Jaunā Eiropa - jauni vārdi", notiks tradicionālās "Neprātīgās kinonaktis", kuru laikā filmas tiks demonstrētas no pusnakts līdz septiņiem rītā, kā arī būs programma "Kino un augstā mode" un retrospektīva "Kinodīvas - sievietes leģendas", kur būs skatāmas filmas ar aktrises Grētas Garbo, Odrijas Hepbernas, Merlinas Monro un citu piedalīšanos.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais