Latvija atver debesis Krievijas lidmašīnai

Šonedēļ Krievijas militārā lidmašīna AN30B veic novērošanas lidojumus pār Latviju un Igauniju. Latvija ir pievienojusies Atvērto debesu līgumam, un saskaņā ar to dalībvalstīm ir atļauts citu dalībvalstu teritorijā šādā veidā iegūt informāciju par bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

Aizvakar Latvija kopā ar sabiedrotajiem devās pārlidojumā uz Krieviju, jo novērošanas lidojumus valstis parasti veic saskaņoti, Neatkarīgajai sacīja Aizsardzības ministrijas Militāri publicistisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis.

Krievijas militāro spēku lidmašīna Latvijas un Igaunijas teritoriju novēros sešas dienas – līdz sestdienai, veicot lidojumus no Rīgas un Tartu lidostām. Latvijā Atvērto debesu līguma ietvaros Krievija un Baltkrievija jau ir veikušas līdzīgus lidojumus, piemēram, pagājušā gada jūlijā.

Latvija Atvērto debesu līgumam pievienojās 2002. gadā, uzņemoties saistības katru gadu atļaut šādus lidojumus pār savu teritoriju, kā arī iegūstot tiesības pašai doties līdzīgos lidojumos. Pievienojoties Atvērto debesu līgumam, Latvijai ir iespēja iegūt informāciju par Latvijas robežu tuvumā esošajām bruņoto spēku bāzēm un to tehniku.

Patlaban līgumam ir pievienojušās 34 valstis. Novērošanas lidojumos ir paredzēta savstarpēji saskaņota novērošana un filmēšana virs dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm. Tādējādi līguma dalībvalstīm ir iespēja novērst neuzticēšanos vai jaunu bruņošanās sacensību, apliecināt valsts gatavību īstenot drošības un sasvstarpējās uzticības pasākumus Eiropā.

Starptautiskais dokuments Atvērto debesu līgums paredz stingrus nosacījumus, kas attiecas uz pārlidojumu kvotām, lidmašīnu aprīkojumu un pieļaujamām darbībām virs citu valstu teritorijas. Piemēram, lidmašīnas novērošanas lidojumu veikšanai nav aprīkotas ar bruņojumu, un nav paredzēts, ka lidaparāts pārvadātu un izmantotu ieročus.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais