Ķīlis aicina Rīgas domi vērst uzmanību uz skolotāja iespējamu likuma pārkāpumu

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis aicina Rīgas pašvaldību vērst uzmanību uz iespējamu likuma normu pārkāpumu Rīgas 40.vidusskolas skolotāja rīcībā par viņa izteikumu radio ēterā, kurā viņš atzinis, ka ir nelojāls Latvijas valstij.

Kā informēja ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs, ministrs atgādina, ka Izglītības likumā ir noteikts, ka pedagoga pienākums ir veidot izglītojamā attieksmi pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti, audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus - Latvijas patriotus.

Ķīlis norāda, ka Izglītības un zinātnes ministrija vispārīgās izglītības skolu pedagogus darbā nepieņem un līdz ar to nevar atlaist. Tā ir pašvaldības kompetence.

"Varu tikai paust nožēlu, ja kādam jādzīvo valstī, kurai ir nelojāls. Valsti veido tās cilvēki, un nelojalitāte valstij ir necieņa pret visiem tās cilvēkiem, kuri piedalās valsts dzīvē. Tā kā Latvija ir brīva valsts, šādi uzskatīt nevienam nevar aizliegt, taču vienlaikus jāatzīst, ka pedagogam šādus uzskatus paust nepiedien," uzsver Ķīlis.

Kā ziņots, Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa aģentūru LETA informēja, ka personas subjektīvā attieksme pret valsti, tostarp arī negatīva, nevar būt par pamatu krimināltiesiskas izvērtēšanas sākšanai.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) aicināja izglītības ministru pievērst uzmanību šim gadījumam un rast risinājumu, lai šādi skolotāji nevarētu strādāt Latvijas izglītības iestādēs.

Rīgas 40.vidusskolas krievu valodas un literatūras skolotājs Vladislavs Rafaļskis radio ēterā paziņojis, ka ir nelojāls Latvijas valstij. "Esmu gatavs godīgi pateikt, ka esmu šai valstij nelojāls. Es šo režīmu vienkārši nicinu. Tas atgrūž arī manus bērnus un rada tiem daudz problēmu," paudis Rafaļskis.

Rafaļskis ir partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) aktīvists, kurš atpazīstamību iemantojis kā izglītības reformas pretinieks.

Nacionālā apvienība uzsver, ka šis skolotājs "par valsts līdzekļiem saņem algu un skolo nākamos Latvijas pilsoņus", tāpēc šāda situācija ir nepieņemama un prasa strauju rīcību.

"Rafaļska pretvalstiskos izteikumus aicināsim izvērtēt drošības iestādes, tikmēr no Izglītības un zinātnes ministrijas sagaidām tūlītējus soļus, lai nepieņemamo situāciju novērstu un konkrētajam skolotājam vismaz Latvijas izglītības iestāžu durvis turpmāk būtu slēgtas," iztiecās nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais