NEPLP veidos bezmaksas telekanālu sarakstu

Bezmaksas nacionālo televīzijas kanālu sarakstu turpmāk veidos Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP). Šādu ierosinājumu atbalstīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, izskatot grozījumus Elektronisko plašsaziņu līdzekļu likumā.

Komisija atbalstīja variantu, kas uztic NEPLP veidot «galalietotājam bez maksas izplatāmo programmu sarakstu» saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālo stratēģiju.

Kā norādīja NEPLP pārstāve Aija CālīteDulevska, jau šobrīd padome strādā pie šajā sarakstā iekļaujamo kanālu kritēriju izstrādes. Viens no tiem varētu būt ne tikai 99% Latvijas teritorijas aptveramība, bet arī ilgdarbība, ko ieteica Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls, norādot, ka šādas tiesības nevajadzētu piešķirt kanālam, kas nesen ienācis šajā tirgū.

Ņemot vērā Lattelecom Juridiskā biroja vadītāja Toma Meisīša iebildes, ka nav skaidrs, vai šis likuma grozījums attiecināms uz Lattelecom, kas šobrīd ir zemes ciparu apraides operators, vai uz Latvijas Valsts radio un televīzijas centru, kas šo pienākumu uzņemsies no 2014. gada 1. janvāra, komisija nolēma jautājumu par likuma stāšanos spēkā, kā arī pārejas noteikumus izskatīt nākamajā sēdē.

A. CālīteDulevska uzsvēra, ka, iespējams, līdz 2014. gada 1. janvārim var vēl pieteikties kāds komersants, pieprasot savai programmai bezmaksas nacionālā kanāla statusu. Viņa piebilda, ka līdz minētajam datumam «viss paliek pa vecam» un kārtību šajā jomā nosaka esošie Ministru kabineta noteikumi. Tāpat arī nebūšot nekādu izmaiņu esošo bezmaksas kanālu sarakstā – tur būs arī TV3 un LNT, kas jau izteicis vēlmi kļūt par maksas TV. NEPLP gan gribētu, lai abi šie kanāli arī pēc 2014. gada paliktu bezmaksas aprai dē, taču nevarot piespiest: «Varam arī saprast šādu abu televīziju izvēli, jo līdzšinējās izmaksas par apraidi ir ļoti lielas – 650 000 latu par katru kanālu. Ja izdosies samazināt šo maksu par 200 000 latu, LNT un TV3 bezmaksas apraidē varētu palikt.

Svarīgākais