Olimpieši prēmijas saņems gada beigās

© F64 Photo Agency

Latvijas olimpieši un paralimpieši prēmijas par veiksmīgajiem startiem Londonā noteikti varēs saņemt decembra beigās, tomēr pašlaik viņi dzirdējuši solījumu, ka naudas balvas varētu piešķirt nedaudz agrāk – novembrī.

Pagaidām sporta federācijās neprognozē, vai sportistiem tiks piešķirta maksimālā summa.

Visveiksmīgāk vasaras olimpiskajās spēlēs startēja trīs no Latviju pārstāvējušajiem 45 sportistiem: zeltu izcīnīja BMX braucējs Māris Štrombergs, bet bronzu – pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš. Savukārt paralimpietis Aigars Apinis lodi aizgrūda līdz zelta medaļas vērtai atzīmei un ieguva arī sudraba godalgu diska mešanā. Lai sportistiem varētu piešķirt prēmijas, sporta federācijām līdz 15. oktobrim jāiesniedz iesniegums Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Neatkarīgās aptaujātajās federācijās sacīja, ka tas jau ir izdarīts, lai nebūtu liekas kavēšanās. Plānots, ka Latvijas Nacionālā sporta padome prēmiju jautājumu varētu skatīt, vēlākais, novembrī.

Par uzvaru olimpiskajās spēlēs Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz izmaksāt prēmiju līdz 100 000 latu. Šāda summa pienāktos M. Štrombergam. Mazāk saņem par olimpiskajās spēlēs iegūto 2. līdz 6. vietu, tāpēc abu pludmales volejbolistu bronza viņiem nodrošina, maksimums, 27 000 latu katram. Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Egils Cīrulis Neatkarīgajai teica, ka par konkrētu summu varēšot droši runāt tad, kad ieraudzīšot MK lēmumu. Prēmijas apmēra noteikšana ir atkarīga no dažādiem apstākļiem un apsvērumiem, tāpēc viņš neņemas prognozēt, kāds būs tās apmērs Londonā godalgotajiem pludmales volejbolistiem. «Parasti ir prakse, ka prēmijas piešķir gada beigās, decembra pēdējās dienās, par sasniegumiem visa gada laikā. Tagad domā, ka varētu novembrī,» pieļauj E. Cīrulis. Viņš atzīst, ka lielu satraukumu par valdības lēmumu neizjūt, jo līdz šim nav noticis tā, ka naudu neizmaksātu.

Savukārt 4. vietas ieguvējai Inetai Radevičai var piešķirt līdz 21 600 latu. Paralimpiešiem naudas balvas ir mazākas. Latvijas Vieglatlētikas savienībā Neatkarīgajai sacīja, ka IZM iesniegtajā iesniegumā ir minēta arī daudzcīņniece Laura Ikauniece, kaut arī viņa ieguva 9. vietu. Jaunā sportiste Londonā uzrādīja jaunu personisko rekordu – 6414 punktus. Tas ir arī atkārtots Latvijas rekords.

A. Apinim finansiāla atzinība pienāksies vienīgi par olimpisko zeltu, jo tiek prēmēts tikai augstākais sasniegums. Viņa zelta medaļas vērto panākumu maksimālā vērtība ir 50 000 latu, bet jātniekam Rihardam Snikum par 4. vietu – līdz 10 800 latu.

***

JAU APBALVOTI

Rīgas dome ir apbalvojusi ar naudas prēmijām rīdziniekus, kuri Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja 1.–10. vietu:

• sportistu Mārtiņu Pļaviņu par bronzas medaļu pludmales volejbolā – 4000 latu;

• treneri Aigaru Birzuli par sportista bronzas medaļu pludmales volejbolā – 4000 latu;

• sportisti Jeļenu Rubļevsku par 8. vietu modernajā pieccīņā – 2000 latu;

• treneri Mihailu Jefremenko par sportistes 8. vietu modernajā pieccīņā – 2000 latu;

• treneri Isaku Navruzovu par sportistes 8. vietu modernajā pieccīņā – 2000 latu;

• sportistu Aleksandru Samoilovu par 9. vietu pludmales volejbolā – 2000 latu;

• sportistu Ruslanu Sorokinu par 9. vietu pludmales volejbolā – 2000 latu;

• treneri Genādiju Samoilovu par sportistu 9. vietu pludmales volejbolā – 2000 latu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.