Nav skaidrs, kādos apstākļos tika nošauts robežsargs

Aizturot cigarešu kontrabandistus, uz Latvijas un Krievijas robežas tika sašauts robežsargs Oskars Vilciņš. Viņu ievainoja kāds no kolēģiem, un Valsts robežsardzē pašlaik šo notikumu nevēlas plaši komentēt.

Cietušo nogādāja slimnīcā, taču no gūtā ievainojuma viņš nomira. 7. septembrī notikusī nelaime ir vienīgais gadījums kopš robežsardzes atjaunošanas, kad šādos apstākļos bojā gājis robežsargs.

Uz gandrīz visiem jautājumiem par notikušo ir viena atbilde – informēsim pēc kriminālprocesa pabeigšanas. Arī par likumā noteiktās kompensācijas piešķiršanu bojāgājušā ģimenei Valsts robežsardzes pārstāve Jevgēnija Pozņaka saka – viss notiks likumā noteiktā kārtībā, arī bēru izdevumus segs robežsardze. Jau ir ierosināta krimināllieta – gan lai noskaidrotu robežsarga bojāejas apstākļus, gan par ieroča lietošanas gadījumu. Tiek pieļauts, ka robežsargs nonāvēts aiz neuzmanības, tumsā.

J. Pozņaka Neatkarīgo informē, ka aizvadītajā piektdienā robežsargi centušies aizturēt liela apjoma kontrabandas kravu. Šobrīd kriminālprocess uzsākts arī par kontrabandas pārvietošanu lielos apmēros personu grupā. Kopumā bijušas astoņas personas, nākamajā dienā pēc traģiskā incidenta tika aizturēts arī pēdējais robežas nelikumīgais šķērsotājs, kuram izdevās bēguļot ilgāk nekā viņa līdzzinātājiem.

J. Pozņaka skaidro, ka robežsargiem ieroču lietošana ir pieļaujama īpašos gadījumos un katru no tiem izvērtē. Tomēr ieroču lietošana nav retums. «Ja nepakļaujas prasībām uz pirmo pavēli: «Stāt, valsts robežsardze!», tad izmanto ieročus,» saka J. Pozņaka. Šovasar, 23. augusta naktī, Pededzes robežapsardzības nodaļas robežsargi izšāva brīdinājuma šāvienu gaisā, aizturot nopelniem bagātu cigarešu kontrabandisti. Viņa nav pakļāvusies prasībai apstāties, bet metusies bēgt. Viņai par likumpārkāpumiem jau uzlikti naudas sodi apmēram 1000 latu apmērā un konfiscēti 16 000 dažādu cigarešu. Maija beigās Ciblas novadā robežsargi aizturējuši trīs cigarešu kontrabandistus, kas metušies bēgt, tāpēc robežsargi raidījuši brīdinājuma šāvienus gaisā. Saskaņā ar Valsts robežsardzes informāciju, piemēram, 2009. gadā robežsargi dienesta ieročus izmantojuši četras reizes, izdarot gan brīdinājuma, gan mērķtiecīgus šāvienus, lai aizturētu pārkāpējus.

Robežsardzes likums nosaka, ka robežsargs ir tiesīgs lietot šaujamieroci, ja nav citas iespējas aizturēt robežpārkāpēju. Savukārt ieroci aizliegts lietot pret sievietēm, personām ar redzamām invaliditātes pazīmēm un mazgadīgajiem, izņemot gadījumus, kad to rīcība apdraud citu personu dzīvību vai veselību.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais