Ārstu biedrība apbalvo rupjmaizi un piena spēku

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) par ieguldījumu sabiedrības veselībā apbalvojusi uzņēmumu Liepkalni par jaunās pilngraudu rupjmaizes ražošanu un akciju sabiedrību Smiltenes piens par veselīga un inovatīva pārtikas produkta – sūkalu olbaltumvielu koncentrāta Piena spēks ražošanu.

«Šie abi produkti pelnījuši Grand prix,» izstādē Riga food notikušās apbalvošanas laikā sacīja diētas ārsts Andis Brēmanis, «pārtikas rūpniecība tāpat kā sabiedriskā ēdināšana ir nešpetna padarīšana. Tā prasa daudz rūpju – jānodrošina pietiekami ilgs produktu realizācijas termiņš, tiem jābūt drošiem, izskatīgiem, garšīgiem, un tad vēl cilvēki vēlas, lai tie būtu arī veselīgi. Vairākiem uzņēmumiem tas izdodas.»

Divu uzņēmumu ražotie produkti saņēmuši LĀB veicināšanas balvas – Rēzeknes gaļas kombinātam tā piešķirta par iniciatīvu neveselīgu piedevu samazināšanā gaļas produktā – Bērnu cīsiņos bez E, bet Laimai – par centieniem cepumu Selga Active ar ābolu gabaliņiem un Selga Active ar Indijas riekstu gabaliņiem veselīguma uzlabošanā.

Kopumā žūrijas vērtējumam tika nodoti septiņpadsmit Latvijā ražoti pārtikas produkti – izstādes Riga Food 2012 dalībnieki. Pirmām kārtām žūrija vērtēja produktu atbilstību pamata kritērijiem – nesatur transtaukskābes, nesatur saldinātājus vai citus produktus, kuru sastāvā ir saldinātāji, kā arī sāls saturs ir samazināts, vērtējot attiecīgo produktu grupu. Papildus produkti tika izvērtēti atbilstoši specifiskiem katrai produktu grupai noteiktiem kritērijiem. Piemēram, piena produktu grupā tika izvērtēts tauku saturs un kopējais cukura daudzums, bet maizes izstrādājumu grupā – pilngraudu sastāvs, šķiedrvielu daudzums, kā arī tauku, sāls un cukura saturs.

Komentējot žūrijas izvēli, diētas ārsts A. Brēmanis norāda, ka «mūsu uzdevums bija novērtēt izstādes dalībnieku produktu klāstu un izcelt produktus, kuri ir savā veidā novitāte un uzlaboti savā produktu grupā». Par apbalvoto Liepkalnu maizi ārsts saka: tā ir tīra rudzu maize no 100 procentu rudzu pilngraudu miltiem, kādu reti var atrast veikalu plauktos, augstu vērtējamas arī tai pievienotās graudu pārslas, kā arī samazinātais sāls daudzums (0,89 g salīdzinot ar ierastajiem 1,2 g uz 100 gramiem produkta). Savukārt Piena spēks ir novitāte piena produktu rūpniecībā, šajā produktā svarīgas ir koncentrētās sūkalu olbaltumvielas, kas atšķiras ar zemu tauku saturu un paaugstinātu olbaltumvielu saturu.

Smiltenes piena valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece sarunā ar Neatkarīgo atklāj, ka uzņēmums pie Piena spēka radīšanas strādājis divus gadus: «No piena, biezpiena, siera, ko mēs ražojam, paliek pāri sūkalas – dienā 40 līdz 50 tonnas, kuras satur būtiskas vielas. Mums bija rūpes, ko ar šīm suliņām darīt, kā izmantot.» Viesojoties Vācijā, uzņēmums iepazinies ar jaunu pieeju, ko varēja izmantot arī Latvijā, tomēr iekārtas jaunai ražošanas idejai bija pietiekami dārgas, lai uz laiku ieceres īstenošanu atliktu, līdz pirms vairāk nekā četriem gadiem radās iespēja piesaistīt Eiropas finansējumu. G. Mūrniece norāda, ka Piena spēks kotējas kā piens vai piena produkts, taču patiesībā tā ir dabiska pārtikas piedeva, kas īpaši piemērota bērniem, cilvēkiem pēc operācijām, cilvēkiem ar paaugstinātu fizisko slodzi. Kā šādu pārtikas piedevu uzņēmums Piena spēku arī plāno turpmāk popularizēt sabiedrībā.

Veicināšanas balvu saņēmuši tādi produkti – cepumi un cīsiņi –, kurus dietologi iepriekš nekad īpaši nav reklamējuši. «Tā tas ir, taču šie produkti, kuri agrāk tika atzīti par izcili neveselīgiem, tagad ir uzskatāmi par ēdamiem,» saka A. Brēmanis. Viņš par Rēzeknes gaļas kombinātu teic: «Malači! Uzņēmums ir uzskatījis par nepieciešamu un arī samazinājis sāls daudzumu, izņēmis konservantus, kas tiek pievienoti lielākajai daļai gaļas produktu, kā arī nodrošina šajos cīsiņos lielu gaļas īpatsvaru.» Līdzīgi diētas ārsts vērtē arī Selgas cepumus. «Cepumi nav ikdienas pārtika, taču šeit uzņēmums ir nopietni domājis, kā produktu padarīt veselīgāku. Cepumi izceļas ar šķiedrvielu daudzumu, kas ir divas reizes lielāks nekā baltmaizē, taukvielām bez transtaukskābēm, kā arī samazināto cukura daudzumu. Kā piemēru A. Brēmanis min baltmaizi, kuras sastāvā ir tikai trīs grami balastvielu jeb šķiedrvielu uz 100 gramiem, rupjmaizē – pieci seši vai labākajā gadījumā desmit grami šķiedrvielu uz 100 gramiem produkta, šajos cepumos šo vielu īpatsvars ir seši grami, kas cepumiem kā produktam, kura pagatavošanā galvenokārt izmanto tikai miltus, cukuru un taukus, ir ļoti augsts rādītājs un pozitīvā ziņā tos atšķir no citiem brāļiem.

***

APBALVOJUMI

Ārstu biedrības apbalvojumi:

- Liepkalnu jaunajai pilngraudu rupjmaizei

- Smiltenes piena dzērienam Piena spēks

Veicināšanas balva:

- Rēzeknes gaļas kombināta Bērnu cīsiņiem bez E

- Laimas cepumiem Selga Active

Avots: Latvijas Ārstu biedrība