Nākamnedēļ atzīmēs Starptautisko dienu pašnāvību novēršanai

Pirmdien, 10.septembrī, visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā diena pašnāvību novēršanai, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas speciāliste Laura Ševčenko. Atzīmējot Starptautisko dienu pašnāvību novēršanai, SPKC aicina uzzināt vairāk par pašnāvību riska pazīmēm, lai ikviens spētu tās savlaicīgi pamanīt un nepieciešamības gadījumā palīdzēt.

SPKC dati liecina, ka Latvijā 2011.gadā pašnāvībās miruši 440 cilvēki. Latvija ierindojas trešajā vietā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū pēc izdarīto pašnāvību skaita uz 100 000 iedzīvotāju. Augstāki pašnāvību rādītāji vērojami vien mūsu kaimiņvalstī Lietuvā, kas ierindojas pirmajā vietā, un Ungārijā, kas ierindojas trešajā vietā.

"Pēc izteiktāka kāpuma ekonomiskās krīzes sākumā šobrīd pašnāvību rādītāji Latvijā vērtējami kā stabili augsti - īpaši vīriešu vidū, kuri izdara pašnāvības četras līdz sešas reizes biežāk nekā sievietes," norāda SPKC speciālists garīgās veselības jautājumos Toms Pulmanis.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) atgādina, ka liela daļa pašnāvību ir novēršamas - nepieciešama problēmas apzināšanās sabiedrībā, jānovērš pašnāvnieciska uzvedība riska grupu iedzīvotājiem un jānodrošina atbilstoša ārstēšana un aprūpe pašnāvības mēģinājuma gadījumā.

Pirmā profilakse pašnāvības gadījumā ir pašnāvnieciski noskaņota cilvēka identificēšana, uzsver speciālisti. Viņi izdalījuši vairākas pazīmes, kuras var liecināt par iespējamu pašnāvības risku un aicina to pamanīšanas gadījumā, neatstāt līdzcilvēku vienu, mēģināt viņu atbalstīt un izrunāties, kā arī pēc iespējas samaziniet pieeju pašnāvības izdarīšanas līdzekļiem.

Dažas no speciālistu izdalītajām pazīmēm ir runāšana par nāvi un vēlmi mirt, runāšana par sevi kā slogu citiem, intereses zudums par lietām, kuras agrāk bijušas nozīmīgas, mīļāko, nozīmīgāko lietu pārdošana, atdošana, dāvināšana, izteiktas garastāvokļa svārstības, pēkšņi zvani, tikšanās, atvadīšanās, atvainošanās un citas pazīmes.

Pusaudžu vecumā iespējams novērot arī tādas papildus pazīmes kā nevīžība, personības izmaiņas, skolas kavējumi, nespēja koncentrēties, sekmju pasliktināšanās mācībās, interešu zudums, vardarbīga rīcība, dumpinieciska uzvedība, bēgšana no mājām un citas.

SPKC aicina nebūt vienaldzīgiem pret līdzcilvēkiem un uzzināt vairāk par pašnāvības riska pazīmēm.

Svarīgākais