Patvēruma meklētāju centru "Mucenieki" PMLP nodos Nodrošinājuma valsts aģentūrai

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki" Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nodos apsaimniekošanai Iekšlietu ministrijas (IeM) Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Kā aģentūra LETA uzzināja PMLP, šāds lēmums pieņemts, īstenojot Eiropas Bēgļu fonda (EBF) projektu par patvēruma meklētāju uzņemšanas funkciju optimizāciju.

Projekta izpildes laikā darba grupa, kas pētīja iespējas uzlabot patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā, secinājusi, ka vispareizākais risinājums patlaban būtu uzticēt patvēruma meklētāju izmitināšanas centra ēku apsaimniekošanu un uzturēšanu Nodrošinājuma valsts aģentūrai, kuras pamatfunkcijas ir tieši saistītas ar IeM valdījumā esošo nekustamo īpašumu apsaimniekošanu. Tādējādi PMLP joprojām paliktu atbildīgā iestāde par patvēruma politikas izstrādāšanu un īstenošanu, taču tai vairs nevajadzētu nodarboties ar saimniecisku problēmu risināšanu, kas neietilpst tās pamatfunkcijās, konstatējuši darba grupas speciālisti.

Meklējot labāko un efektīvāko risinājumu, darba grupa kopumā izvērtējusi piecus iespējamos patvēruma meklētāju izmitināšanas centra uzturēšanas modeļus. Bez centra nodošanas Nodrošinājuma valsts aģentūras apsaimniekošanā vēl izvērtētas iespējas saglabāt centru PMLP grāmatvedības uzskaitē, slēgt publiskās un privātās partnerības līgumu par apsaimniekošanas pakalpojumu saņemšanu, nodot centru Valsts robežsardzei vai deleģēt šo funkciju nevalstiskajām organizācijām.

Tāpat pirms ēku nodošanas Nodrošinājuma valsts aģentūrai ir veikta to tehniskā apsekošana, kopējo stāvokli novērtējot kā apmierinošu. Piesaistītie speciālisti no uzņēmuma "MXM" norādīja uz trūkumiem, ko nepieciešams novērst, kā arī sniedza ieteikumus ēkas apsaimniekotājiem par tās tālāko uzturēšanu.

Kā ziņots, PMLP kopš šā gada janvāra īsteno EBF projektu "Uzņemšanas funkciju optimizācijas izpēte un Vienotās Migrācijas informācijas sistēmas Patvēruma meklētāju apakšsistēmas uzlabošana". Projekta mērķis ir pilnveidot patvēruma meklētāju uzņemšanas iespējas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" un uzlabot esošās Vienotās Migrācijas informācijas sistēmas Patvēruma meklētāju apakšsistēmu.

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki" ir izveidots Ropažu pagasta Muceniekos, 17 kilometrus no Rīgas, bijušajā padomju armijas militārajā bāzē. Centrā var izmitināt 200 iemītniekus, un tā galvenais uzdevums ir nodrošināt patvēruma meklētājus ar mājokli laikā, kamēr tiek izskatītas viņu patvēruma lietas.

Šogad līdz 16.septembrim patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā uzturējušies 34 patvēruma meklētāji. Šiem cilvēkiem no projekta līdzekļiem sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība un tulkošanas pakalpojumi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.