Plāno mazināt cilvēku tirdzniecības upuru skaitu

Divu gadu laikā resursu centrs sievietēm "Marta" un Ālandu Miera institūts kopīga projekta laikā plāno mazināt cilvēku tirdzniecības upuru skaitu, aģentūru LTA informēja projekta autori.

Projekta mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību un mazināt riskus iekļūt cilvēku tirdzniecībā. Projektu finansē centrālā Baltijas jūras reģiona "INTERREG IV A" programma 2007.-2013.gadam. Projekta realizācijai partneri ir piesaistījuši vairāk nekā pusmiljonu eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Cilvēku tirdzniecība ir trešā lielākā un visstraujāk augošā noziedzības joma pasaulē. Vairāk nekā 1,8 miljoni bērnu visā pasaulē tiek pakļauti cilvēku tirdzniecībai un seksuālai izmantošanai. Cilvēku tirdzniecības mērķis ir personas ekspluatācija peļņas gūšanai. Kā rāda statistika, visvairāk cilvēku tirdzniecības upuri cieš no seksuālās ekspluatācijas.

Projekta autori arī uzsver, ka medijiem ir nozīmīga loma pusaudžu identitātes un attiecību modeļu veidošanā. Eksperti norāda, ka jauniešu medijos uz meitenēm tiek izdarīts spiediens nodarboties ar seksu, tiek atšķirīgi veidotas meiteņu un zēnu lomas, kultivēta meiteņu seksualitāte un pretējā dzimuma uzmanības piesaistīšana. Pakļaušanās tradicionālajām, sabiedrībā plaši kultivētajām dzimumu lomām rada nopietnu risku jauniešu dzīves stila izvēlē, kas, kā norāda eksperti, rada risku iekļūt cilvēku tirdzniecības apritē.

Projekts tiek īstenots "GGBG network" laikā, un tuvāko mēnešu laikā centrālajā Baltijas reģionā tiks uzsākti vēl 27 starptautiski projekti.

Lai informētu par projektu, 16.novembrī Eiropas Savienības mājā plkst.15 notiks informatīvs pasākums, kurā tiks stāstīts, kā iespējams mazināt cilvēku tirdzniecību.