Valsts iestādēs vairs nav jāuzrāda apliecināts maksājuma dokuments

No 1.septembra valsts iestādes pakalpojuma saņēmējam vairs nav pienākuma kā samaksas apliecinājumu uzrādīt apliecinātu maksājuma dokumentu, informē Valsts kase.

Šī kārtība gan neattiecas uz tiesu iestādi un zvērinātu tiesu izpildītāju.

Turpmāk valsts iestādēm pašām jāpārbauda, vai maksājums saņemts valsts budžetā.

Lai nodrošinātu valsts budžetā veikto maksājumu pārbaudes, Valsts kase pilnveidojusi budžeta elektronisko norēķinu sistēmu "eKase", ar kuras palīdzību iestādes var veikt maksājumu datu pieprasījumus Valsts kasei, tostarp veikt maksājumu meklēšanu un saņemt pieprasītos datus tiešsaistē ar interneta pārlūkprogrammas starpniecību. Pakalpojuma saņēmējam valsts iestādē pēc tās darbinieka pieprasījuma ir jāsniedz informācija par maksājumu, piemēram, uzrādot neapliecinātu maksājuma izdruku vai norādot ziņas par maksājuma veikšanas datumu, summu un maksātāja datiem.

Lai izvairītos no situācijām, ka persona pēc pieprasītā pakalpojuma apmaksas ir ieradusies pakalpojuma saņemšanas vietā, bet iestāde atsaka pakalpojuma saņemšanu, jo personas veiktais maksājums vēl nav saņemts valsts budžetā, Valsts kases tīmekļa vietnē "www.kase.gov.lv" sadaļā "Budžetā veiktā maksājuma pārbaude" izveidota maksājumu pārbaudes forma, kurā pēc maksājuma veikšanas un pirms došanās uz pakalpojuma saņemšanas vietu, ievadot unikālo maksājuma rīkojuma reģistrācijas numuru, var pārliecināties, vai maksājums ir vai nav saņemts valsts budžetā.

Datu pārbaudi var veikt maksājumiem, kas veikti latos Latvijā reģistrētā maksājumu iestādē (kredītiestādē), izmantojot maksātāja kontu.

Valsts kase aicina ievērot, ka saskaņā ar Maksājuma pakalpojuma un elektroniskās naudas likumā noteikto maksājums latos iekšzemē pēc tā pieņemšanas izpildei ir jānogādā saņēmēja kontā līdz nākamās darbdienas beigām.

Kā ziņots, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētu projektu "Valsts kases tiešsaistes datu apmaiņas sistēmas pilnveidošana", Valsts kase maijā nodeva ekspluatācijā publiski pieejamu elektronisko pakalpojumu - maksājuma datu pārbaudes formu Valsts kases tīmekļa vietnē un pilnveidoto elektronisko norēķinu sistēmu "eKase".