Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Skolas somas piepildītas arī ar lielu prieku

© F64

Kristiāna Krūzmētra šodien sāk mācības E. Dārziņa mūzikas vidusskolas ceturtajā klasē. Uzņēmīgo meiteni, kura nokārtojusi ne tikai iestājeksāmenus mūzikas skolā, bet arī vēlreiz apliecinājusi zināšanas pamata mācību priekšmetos, lai tikai varētu padziļināti apgūt klavierspēli, un viņas māsiņu Viktoriju audzina vecvecāki.

«Vecāki šķīrušies, par meitenēm no tēva saņemam tikai valsts noteiktos uzturlīdzekļus, bet mamma nupat devusies darba meklējumos uz ārzemēm,» Neatkarīgajai atklāj meiteņu vecmāmiņa Ilze Bune.

Viņa atrakstījusi sirsnīgu vēstuli laikrakstam akcijai Skolas soma ar lūgumu palīdzēt sagatavot mazmeitas skolai. Pateicoties akcijas sadarbības partneriem uzņēmumam Grand credit, Kristiānai un Viktorijai ir jaunas skolas somas ar mācībām nepieciešamām lietām – penāļiem, burtnīcām, zīmuļiem, krāsām, grāmatām.

Bērni – cītīgi un pacietīgi

«Esam maznodrošināta ģimene, un jāsaka paldies, ka mūs atbalsta pašvaldība, nodrošinot bērniem brīvpusdienas, ziemai – daļēji ar malku, tomēr, ja neskaitītu katru santīmu, nedomātu, kur un kā ietaupīt, mums iztikšana nesanāktu,» atklāj pensionāre Ilze Bune no Carnikavas. Ģimenē aug divas mazmeitiņas – Kristiāna šogad vēlreiz sāks mācības 4. klasē (tas tāpēc, ka viņa iestājusies citā – mūzikas vidusskolā, skolotāji tā ieteikuši, lai gan sekmes Kristiānai ir gandrīz tikai devītnieki un desmitnieki), bet māsa Viktorija vēl dosies uz bērnudārzu. «No meiteņu tēva nesaņemam neko, tikai valsts piespriestos uzturlīdzekļus – 30 un 35 latus mēnesī,» stāsta vecāmamma. «Mamma devusies uz Angliju darba meklējumos, bet nevaram spriest, vai un kā izdosies.»

Runājot par bērnu sagatavošanu skolai, Ilzes kundze saka: «Es pat nevaru iedomāties, kā būtu, ja mums nebūtu atbalsta šīs akcijas ietvaros.» Ģimene pērk tikai pašu nepieciešamāko, taupa, kur vien var ietaupīt, piemēram, ziemā apkurina tikai daļu mājas, paši audzē dārzeņus, vāra ievārījumus, cītīgi plāno izdevumus pārtikai. Protams, bērniem nevajadzētu ciest, tāpēc vecmāmiņa visa gada garumā atliek kādu latu tieši izdevumiem skolai. Par mazmeitiņu Kristiānu vecvecāki ir lepni, jo viņa labi mācās, sasniegusi pirmos panākumus mūzikā un tagad sāks pastāvīgas mācības Rīgā. «Nedaudz esmu satraukusies, bet priecīga, ka mācīšos šajā skolā,» Neatkarīgajai saka Kristiāna.

Nezina ģimeni, kura visu var nopirkt

Ilze Ozoliņa no Vangažiem Neatkarīgajai atklāj, ka vēstuli akcijai Skolas soma uzrakstījusi vectēva pamudināta, viņš regulāri laikrakstu lasa un, ieraudzījis anketu, aicinājis pieteikties trīs bērnu ģimeni – Raivis, kurš kopā ar mammu ieradies uz akcijas noslēgumu, ies pirmajā klasē, māsa – trešajā, bet mazākais brālis sāks bērnudārza gaitas.

«Praktiski es mūsu novadā nezinu ģimenes, kuras bez problēmām varētu sagatavot bērnus skolai,» stāsta Ilze. «Piemēram, uz vienu skolnieku tikai par darba burtnīcām vien esam samaksājuši 26 latus, nerēķinot, cik daudz līdzekļu nepieciešams pārējiem mācību līdzekļiem.» Raivis pastāsta, ka viņš mācīsies skolā ar mākslas un mūzikas novirzienu, tāpēc zēns cītīgi pēta otas un lielo mapi, kur salikt skolā tapušos zīmējumus.

Pamazām, lai nebūtu šoka

Arī Brigita Ābola no Rīgas viena pati audzina trīs mazbērnus – visi skolēni – Ingars, Megija, Laima – mācības uzsāks 6., 7. un 8. klasē. «Tas ir ļoti atbildīgs darbs – sagatavot visus bērnus skolai. Mēs vispirms sākam ar obligātajām darba burtnīcām un grāmatām, nereti gan ir iznācis tā, ka jau vasaras sākumā nopērkam, bet, izrādās, tāda nebūs vajadzīga,» stāsta Brigitas kundze. Viņa rēķinājusi, ka uz trim bērniem skolai nepieciešami 200 latu, neskaitot apģērbu. «Skolas somas nēsā, kamēr turas kopā,» saka pensionāre, «visu cenšamies nopirkt pa daļām, lai vienā reizē nebūtu šoka!»

Tam piekrīt Gita Berga no Rīgas, kura audzina trīs bērnus – divus dēlus, Aleksandru un Alvi, un meitiņu Emmu Loti. «Tas tiešā vārda nozīmē ir šoks, kad saliec groziņā visu tikai pašu nepieciešamāko bērniem skolai un tev jāmaksā vairāk nekā 150 latu. Pagājušajā gadā mums ļoti palīdzēja radi, bet tagad diemžēl viņi ir jau aizsaulē. Mēs atsaucāmies akcijai un esam patīkami pārsteigti par šo atbalstu,» uzsver Gita. Viņa uzskata, ka valstij vajadzētu risināt jautājumu par izglītības izmaksām – jā, vecāki ir atbildīgi par bērnu skološanu, taču prasībām jābūt samērīgām, lai vecāki neatkarīgi no maciņa biezuma varētu tās izpildīt.

Ilona Veļika no Saulkrastiem ir priecīga, ka dēls Pēteris akcijas ietvaros dāvinājumā izvēlējies grāmatas, mīļi nosaucot viņu par «enciklopēdiju tārpu». Pateicoties tam, ka mācību līdzekļus ģimenei pašai vairs nevajadzēs iegādāties, ģimene varēs nopirkt jaunu uzvalku, kurā puikam uzstāties mūzikas skolas koncertos. «Viņš jau man ļoti taupīgs, jau trešo gadu ies uz skolu ar to pašu somu,» dēlu paslavē Ilona un vēl visiem skolēniem un viņu vecākiem jauku jauno mācību gadu.

Palīdzam konkrētām ģimenēm

Neatkarīgā sadarbībā ar Grand credit akciju Skolas soma rīkoja jau otro gadu, līdz tam vairākus gadus rīkotas Ziemassvētku labdarības akcijas. «Ar šo mazo atbalstu mēs cenšamies norobežot bērnus no pieaugušo dzīves problēmām un pagarināt bērnību, kas jāizbauda,» norāda Grand credit pārstāvis Jevgēnijs Mihailovs. Bērniem neatkarīgi no ikdienišķām sadzīves problēmām pirmajai skolas dienai un mācību gada sākumam jābūt vieniem no skaistākajiem svētkiem, kurus nekas nedrīkst aptumšot. Neatkarīgajai vienmēr bijuši svarīgi sociāli ekonomiskie jautājumi, arī izglītība, tāpēc mēs ne tikai laikraksta lappusēs analizējam šo procesus, bet arī iesaistāmies reālas palīdzības nodrošināšanā konkrētām ģimenēm, atzīst laikraksta galvenā redaktore Anita Daukšte.