Kozlovskis: "Legālo narkotiku" jautājumā vajadzētu ieviest pagaidu aizliegumu

Tā dēvēto "legālo narkotiku" jautājumā vajadzētu ieviest pagaidu aizliegumu, - neļaut šo vielu apriti, kamēr netiek pierādīts, ka tās ir nekaitīgas, - intervijā laikrakstam "Diena" saka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Kozlovskis norāda, ka pagaidām šis pierādīšanas pienākums gulstas uz valsti, kas ir komplicēts. "Kāpēc nepārlikt šo nekaitīguma pierādīšanas smagumu uz tirgotāju?" vaicā ministrs.

Sintētiskās narkotikas ieņem aizvien lielāku narkotiku tirgus daļu, - Iekšlietu ministrija aizliegto vielu sarakstā iekļāvusi 33 jaunas vielas. "Tāpat esam saņēmuši pusmiljonu lielu finansējumu un esam iegādājušies jaunus gāzes analizatorus, kas nepieciešami šo vielu identificēšanai, kā arī nepieciešamos reaģentus," intervijā stāsta ministrs.

Pašlaik pie pagaidu aizlieguma jautājuma strādā arī Eiropas Komisija, rezultāts gaidāms 2014.gadā, "un mēs tik ilgi nevaram gaidīt", saka ministrs un piebilst: "Darām, ko varam paši."

Salīdzinājumā, piemēram, ar Somiju, kur bijuši vairāki desmiti nāves gadījumu, Latvijā pašlaik ir aizdomas tikai par vienu gadījumu šādu vielu lietošanai ar traģiskām beigām, skaidro Kozlovskis.

Latvijā

Tiesa nolēma prasību apmierināt daļēji un piedzīt no Brunovska par labu Balderim-Sildedzim aizdevumu 4 041 323 eiro un likumiskos nokavējuma procentus 176 979 eiro apmērā, kā arī tiesas izdevumus 37 478 eiro. Kopumā Brunovskim būtu jāsamaksā 4 255 782 eiro, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais