Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

AKKA/LAA tiesā prasa piedzīt 356 155 latus no "Viasat"

Rīgas apgabaltiesa šodien sāka izskatīt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) prasību par autortiesību aizsardzību un zaudējumu piedziņu 356 155 latu apmērā no AS "Viasat Latvia", kā arī prasību par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu.

AKKA/LAA savā pieteikumā par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu norāda, ka patlaban bez licences līguma tiek retranslēti autortiesību subjektu darbi, nemaksājot zaudējumus nedz AKKA/LAA, nedz pašiem autoriem. Tādā veidā "Viasat" pilnībā ignorē autoru likumiskās tiesības, izmantojot autoru darbus bez tam nepieciešamās atļaujas.

Šāda situācija arī deformē konkurenci, kas pastāv starp kabeļoperatoriem, jo pārējie pakalpojuma sniedzēji maksā par autortiesībām, bet "Viasat" to uzdrošinās darīt bez maksas.

Savukārt atbildētāji "Viasat" tiesā izskaidroja, ka viņu uzņēmums nav kabeļoperators, bet gan satelīttelevīzijas operators, kas slēdz līgumu ar kabeļoperatoriem par tālākajiem pakalpojumiem. Līdz ar to atbildētājs uzskatīja, ka AKKA/LAA prasība ir pilnībā nepamatota, jo "Viasat" darbības nav programmu retranslēšana un uzņēmums nav raidorganizācija, tāpēc nav pārkāptas nekādas autoru tiesības uz viņu intelektuālo īpašumu.

Nākamā tiesas sēde prasībā par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu notiks 3.septembrī plkst.9.30.

AKKA/LAA juriste Ance Krastiņa jau iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka ir nepieciešams aizliegt izmantot autordarbus to retranslēšanai, līdz būs noslēgts licences līgums starp abām pusēm, jo bez pagaidu aizsardzības līguma piemērošanas prasības tiesvedība varētu turpināties pat piecus vai sešus gadus, savukārt aizsardzības līguma piemērošanu varētu skatīt visātrāk. "Tā ir AKKA/LAA nepieciešamība, nevis kaprīze," sacīja Krastiņa.

Krastiņa norādīja, ka identiska lieta pret "Viasat" nesen ierosināta arī Igaunijā, kur nacionālās autoratlīdzības iekasēšanas aģentūras prasība pirmajā instancē apmierināta. "Mūsu valstī rezultāts diez vai būs redzams tik ātri," piebilda juriste.

"Viasat" vadītājs Baltijas valstīs Raivo Rosts norāda, ka satelītoperatora darbība nav uzskatāma par retranslāciju, jo visas tiesības "Viasat" ir ieguvis saskaņā ar savstarpēji noslēgtajiem līgumiem ar kanālu piegādātājiem. "Uzskatām, ka mums nav jāmaksā par tiesībām, kas jau ir iegūtas un par kurām ir samaksāts," uzsver Rosts.

Iepriekš lieta bija jāskata 14.augustā, taču tā tika atcelta tiesneses Skaidrītes Buivides slimības dēļ, un viņas vietā lietu izskata tiesnesis Valdis Vazdiķis.